Index Vakbarát Hírportál

4,6 milliárd dollárt ad Amerika az illegális bevándorlók ellátására

2019. június 28., péntek 08:05

Az amerikai kongresszus mindkét háza megszavazta a migránsválság enyhítését célzó a szenátusi segélycsomagot, írja az MTI.

A segélycsomag 4,6 milliárd dollárt biztosít az amerikai-mexikói határon felállított gyűjtőközpontokban zsúfolódó illegális bevándorlók, köztük gyermekek ellátására: elszállásolásukra, élelmezésükre, orvosi ellátásukra és szállításukra.

A csomagterv elfogadása elemzők körében némi meglepetést keltett, azt jósolták ugyanis, hogy nem sikerül a képviselőházzal is elfogadtatni. Kedden ugyanis a képviselőház is elfogadott egy csomagtervet, amelyet a szenátus elutasított, a Fehér Ház pedig jelezte, hogy megvétózza majd. Szerdán a szenátus a maga változatát szavazta meg. Ezt követően Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök azonnal felvette a kapcsolatot Mitch McConnell-lel, a republikánusok szenátusi frakciójának vezetőjével, sőt, telefonon egyeztetett Donald Trump elnökkel is. Csütörtökön a képviselőházi és a szenátusi csomagterv részleteit sikerült összefésülni. A demokraták tettek engedményeket, és végül így kongresszus mindkét háza megszavazta a törvényjavaslatot.

Donald Trump elnök Japánból - ahol a G20-as országcsoport csúcskonferenciáján vesz részt - Twitteren fejezte ki a törvényhozók döntése feletti elégedettségét.

Bipartisan Humanitarian Aid Bill for the Southern Border just passed. A great job done by all! Now we must work to get rid of the Loopholes and fix Asylum. Thank you also to Mexico for the work being done on helping with Illegal Immigration - a very big difference!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2019. június 27.

A két segélycsomag között egyetlen lényegi különbség van: a végül elfogadott republikánus változat nem tartalmazza a demokraták által szorgalmazott megszorításokat. A képviselőházi változat ugyanis - amely 4,5 milliárdot irányzott elő - megtiltotta volna, hogy az összegből a határőrizeti és a rendőri szervek munkatársait is finanszírozzák. Az összegből egyébként egyetlen dollárt sem lehet a határfal építésére fordítani.

Mexikó igyekszik elkapni az USA felé tartó bevándorlókat

Több tucatnyi, Dél-Amerikából érkezett illegális bevándorlót vett őrizetbe száz katona és a bevándorlási hivatal ügynöke egy tehervonaton Mexikó déli részén - írja az MTI.

A Chiapas szövetségi tagállamban történt esetnél a katonák egy teherszállító vonatot rohamoztak meg, miközben azt kiabálták, hogy a hadsereg bekerítette a szerelvényt. A szerelvényen utazók közül egyeseket sikerült betuszkolni a bevándorlási hivatal járműveibe. Sokaknak azonban sikerült a környező bozótosban elrejtőzni. Legutoljára május elsején volt hasonló léptékű rajtaütés a szomszédos Oaxaca államban.

A mexikói hatóságok azt követően kezdtek határozott intézkedésekbe, hogy az ország kormánya Donald Trump amerikai elnök nyomására megígérte, visszaszorítja az Egyesült Államok felé tartó migránsáradatot. Ennek fejében Washington visszavonta a mexikói árukra bejelentett büntetővámok bevezetésének tervét.

Mexikó korábban hatezer katonát vezényelt a guatemalai határra, ahol naponta ezrek jutnak át a határon, hogy azután az országot átszelve megpróbáljanak az Egyesült Államokba eljutni.

Washington adatai szerint az év eleje óta 670 ezer migráns érkezett az Egyesült Államok mexikói határához. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának minapi közlése szerint az év kezdete óta 593 507 közép-amerikai menedékkérő jutott el Mexikón keresztül az Egyesült Államok déli határáig.

Rovatok