Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump újabb találkozóra hívta Kim Dzsongunt

2019. június 29., szombat 08:43

Donald Trump szombaton egy Twitter-üzenetben azt írta, Japánból vasárnap Dél-Koreába utazik, hogy találkozzon Mun Dzse In államfővel. Amennyiben Kim Dzsongun észak-koreai vezető látja üzenetét, találkozhatnának egy kézfogásra a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben.

Arról, hogy egy harmadik atomcsúcs következhet, már írtunk, hiszen hírügynökségi források már a napokban közzétették, Észak-Korea és az Egyesült Államok háttérmegbeszéléseket folytat egy harmadik randevúról. Donald Trump és Kim Dzsongun első csúcstalálkozója tavaly júniusban Szingapúrban volt, azóta ugyan némileg romlott a két vezető viszonya. A második találkozó idén februárban volt. Utóbbi megállapodás nélkül, idő előtt ért véget. Ugyanakkor a két vezető kapcsolata igencsak szívélyes. 

Ettől függetlenül a helyszínválasztás igencsak érdekes. A két Koreát elválasztó demilitarizált övezet katonai szempontból rendkívül megerősített határterület. Látogatása nagy biztonsági előkészületeket igényel és azt is legnagyobb titokban végzik. Trump egyszer már megpróbálta felkeresni, amikor 2017-ben Szöulba, a dél-koreai fővárosba látogatott, de akkor a helikoptere nem szállhatott le a területen a nagyon sűrű köd miatt. 

Rovatok