Index Vakbarát Hírportál

Nem emeli a kínai áruk vámját Trump, újranyitja a tárgyalásokat

2019. június 29., szombat 07:36 | aznap frissítve

A kereskedelmi tárgyalások újraindításáról egyezett meg az Egyesült Államok és Kína a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján szombaton, számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség, amelyet az MTI idéz. 

Donald Trump később megerősítette az értesülést, és elmondta, hogy

nem emeli a kínai importáruk vámját, amíg zajlanak az újrakezdett kereskedelmi tárgyalások a felek között.

A megbeszéléseket az egyenlőség és a kölcsönös tisztelet alapján kezdik újra. Washington ígéretet tett rá, hogy nem vet ki újabb vámokat a kínai termékekre, tette hozzá a Hszinhua. Az értesülést ugyanakkor Donald Trump amerikai elnök is megerősítette, és azt mondta: kiválóan sikerült találkozón vett részt Hszi Csin-ping kínai államfővel.

Történelmi jelentőségű lenne, ha tisztességes kereskedelmi egyezményt tudnánk kötni

, tette hozzá Trump. Hszi eközben azt hangsúlyozta, hogy bármiként alakultak is az amerikai-kínai kapcsolatok az elmúlt negyven évben, "egy dolog változatlan maradt: Kína és az Egyesült Államok is hasznot húz az együttműködésből, és veszít a konfrontációval".

Az együttműködés és a párbeszéd jobb, mint a súrlódás és összeütközés

, szögezte le a kínai vezető a nyolcvanperces megbeszélésen.

Kína és az Egyesült Államok viszonya megromlott az elmúlt évben a kettejük között dúló elkeseredett kereskedelmi háború miatt, amely sokat ártott mindkét ország gazdasági növekedésének, és fokozta a világpiac bizonytalanságát. Trump az amerikai-kínai kereskedelmi mérleg egyenlőtlenségeit kifogásolva jelentős vámokat vetett ki a Kínából érkező importcikkek csaknem felére, és erre Peking ellenvámokkal válaszolt.

A felek kereskedelmi tárgyalásokon próbálták rendezni nézeteltéréseiket, amelyek azonban zátonyra futottak. Az amerikai elnök a tárgyalások megrekedése után májusban kilátásba helyezte, hogy a maradék 325 milliárd dollárnyi kínai árut is büntetővámokkal sújtja.

A G20 oszakai találkozójának, mint megírtuk, előzetesen éppen az USA és Kína kapcsolata volt a fő kérdése. A világ 19 vezető országát és az Európai Uniót tömörítő fórumon az EU arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi viták lassítják a globális gazdaság növekedését. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője azt mondta, hogy ennek a veszélyére figyelmezették az amerikai és a kínai illetékeseket Oszakában.

Rovatok