Index Vakbarát Hírportál

Orbán szerint a Néppárt végét jelentené, ha Timmermanst jelölik az Európai Bizottság élére

2019. június 30., vasárnap 18:18 | aznap frissítve

Levélben kérleli Orbán Viktor a Néppárt elnökét, hogy nehogy Frans Timmermanst jelöljék az Európai Bizottság élére. A Politico által közzétett levelet azzal kezdi a magyar miniszterelnök, hogy tisztában van azzal, hogy jelenleg fel van függesztve a Fidesz néppárti tagsága, és ilyen körülmények között semmilyen beleszólása nincs a pártcsalád politikájába. A helyzet súlyossága mégis arra sarkallta a kormányfőt, hogy tollat ragadjon.

Orbán tájékoztatja Joseph Dault, hogy a franciák és németek alkut kötöttek a legfontosabb európai uniós pozíciókról, amit vasárnap este be fognak terjeszteni az Európai Tanácsnak. A megállapodás szerint, írja Orbán, a holland Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke.

Súlyos, sőt történelmi hibát követne el a Néppárt, ha támogatja ezt a megegyezést

– jelenti ki a miniszterelnök, mert az EP-választás győzteseként egyszerűen átadná másnak azt a nyerő pozíciót, amelyért megharcolt.

A kormányfő szerint ez egyrészt megalázó lenne, másrészt teljes mértékben aláásná a néppárt tekintélyét és a méltóságát a nemzetközi politikában, harmadrészt pedig a saját szavazói szemében sokat esne a Néppárt presztízse.

Orbán úgy fogalmaz, a megállapodás

saját magunk megsemmisítéséhez vezet,

ezért hangsúlyozottan arra kéri a néppárt elnökét, hogy tegyen meg minden erőfeszítést a vereség elkerülése érdekében. 

A magyar miniszterelnök azt is megírta Joseph Daulnak, hogy „hasonló szellemben és üzenet közvetítésével” egyeztet majd az Európai Néppárt többi miniszterelnökével is. 

Rovatok