Index Vakbarát Hírportál

EU-csúcs: Tusk szűk körben tárgyal Merkellel, Macronnal, Rutte és Sánchez miniszterelnökökkel

2019. július 1., hétfő 08:49

A Brüsszelben zajló európai uniós csúcsértekezleten hétfő hajnalban lezárultak az Európai Tanács elnöke által kezdeményezett kétoldalú megbeszélések, amelyet követően 

Donald Tusk még szűk körű konzultációra hívta Angela Merkel német kancellárt, Emmanuel Macron francia elnököt, Mark Rutte holland és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnököt

– közölték az ülés részleteit ismerő diplomáciai források.

Mivel a tagállami vezetők vasárnap esti első megbeszélésükön nem értek el előrelépést, Donald Tusk éjjel 11 órakor felfüggesztette a rendkívüli EU-csúcstalálkozót, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a tagállamok vezetőivel. Tusk mintegy hat órán keresztül tárgyalt egyenként az uniós 28 országnak vezetőjével, hogy tisztább képet kapjon a jelöltek személyét érintő tagállami preferenciákról.

Az MTI által idézett diplomáciai források szerint továbbra sem világos, hogy az ötös körben folytatott tanácskozást követően, várhatóan hamarosan újrakezdődő teljes uniós tanácskozáson konszenzusra tudnak-e jutni az uniós intézmények vezető tisztségeit illetően. A Politico eközben úgy értesült, hogy

amennyiben nem jutnak döntésre, az újonnan alakuló Európai Parlament második plenáris ülését megelőzően, július 15-én újabb csúcstalálkozóra kerülhet sor.

A tagországok állam-, illetve kormányfői vasárnap este kezdtek rendkívüli találkozót Brüsszelben, ezen egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

Az Európai Bizottság következő elnökét az Európai Parlament választja meg, de a jelöltállítás kizárólagos joga az unió alapszerződése értelmében az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanácsé. Ennek ellenére a pártcsaládok - a folyamat demokratizálására hivatkozva - a 2014-es tisztújítás előtt csúcsjelölti rendszert vezettek be azzal a céllal, hogy azon pártcsalád jelöltje kapja meg a brüsszeli bizottság elnöki posztját, amelyre az EP-választásokon a legtöbben szavaznak. 

Most azonban mégis eltérnének a csúcsjelölti rendszertől, miután az uniós szociáldemokraták, a liberálisok, majd pedig Emmanuel Macron francia elnök is jelezte, nem tudja támogatni az egyébként legnagyobb európai parlamenti frakciót alakító Európai Néppárt csúcsjelöltjét, Manfred Webert.

Angela Merkel német néppárti kancellár állítólag még abba is belement, hogy Frans Timmermanst, a második legnagyobb szociáldemokrata pártcsalád csúcsjelöltjét támogassák Weber helyett, ám ezt pártcsaládja aligha tudná elfogadni.

KAPCSOLÓDÓ
Az Európai Néppárt fellázadt Timmermans jelölése ellen

Az Európai Néppárt fellázadt Timmermans jelölése ellen

A Néppárt szembefordult Angela Merkel kompromisszumával. Borult a megegyezés, két héttel halaszthatják a szavazást.

A kialakult patthelyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Rovatok