Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal és gumibottal oszlatta fel a rendőrség az agresszív tüntetőket Hongkongban

2019. július 1., hétfő 16:17

Több ezren tüntettek Hongkong belvárosában, hogy megakadályozzák a városállam Kínához való visszakerülésének évfordulójára rendezett ünnepélyt, melyet a kormányzat végül az esős időre hivatkozva most először beltéren tartott meg.

A tüntetés végül teljesen eldurvult, a tömeg egy része a rendőrökkel csapott össze. A dühös tömeg órákon keresztül próbált betörni a hongkongi törvényhozás épületébe, az ablakokat és ajtókat dobálták, a bejáratot végül fémrudakkal és bevásárlókocsikkal törték be, majd miután ez sikerült, a szilánkokon keresztül megrohamozták az épületet belülről is.  A kormány korábban előre figyelmeztette a tüntetőket, ha betörnek az épületbe, zavargásért akár tíz év börtönt is kaphatnak.

A városi tanács üléstermében a tüntetők kitűzték a brit gyarmatosítási zászlót. A CNN szerint az épület belsejében a demonstrálók képeket tépnek le a falakról, számítógépeket rongálnak meg, és különféle szlogeneket fújnak a falakra és bútorokra, mint például "A hongkongi kormány egy kibaszott szégyen", "Engedjétek el a mártírokat". 

Egy tüntető ezután felszólította a többieket, hogy legalább másnapig maradjanak az épületben. "Ha most elmegyünk, azt fogják rólunk mondani, hogy zavargók vagyunk. Itt kell maradnunk holnapig, mert ha addig is elfoglaljuk a helyet, a törvényhozók akkor beszélni kezdenek a kiadatási törvénytervezetről."

A tüntetők ezután egy listát állítottak össze a követeléseikkel. Többek között általános választójogot akarnak, azt, hogy mondjanak le azok a vezetők, akiknek bármilyen közük van a kiadatási törvény javaslatához, és egy mélyreható nyomozást is akarnak a demonstrálókkal szembeni rendőri brutalitásról. Azt is követelik, hogy engedjék szabadon azokat, akiket egy korábbi demonstráción letartóztattak. 

Az egy napi maradásból végül nem lett semmi, a rendőrség órákkal később elkezdte kezébe venni a dolgokat, több százan masíroztak a demonstrálók és az elfoglalt törvényhozási épület felé, könnygázt is bevetve. Erre a tüntetők elkezdték kiüríteni az épületet a CNN szerint.

Helyi idő szerint hajnali fél egyre a több száz rendőr könnygáz és gumibot segítségével nyomta vissza a tüntetőket, és ürítette ki a parlament épületét és annak környező utcáit. A rendőrök fekete zászlóval figyelmeztetik a tüntetőket, azelőtt, hogy a könnygázt újból bevetnék.

Annak alkalmából, hogy Hongkong 1997. július 1-én a brit gyarmati fennhatóság alól visszakerült Kínához, az azóta is különleges közigazgatási státust élvező város ezen a napon minden évben zászlófelvonással egybekötött ünnepséget szervez. 

Hongkongban egyébként hetek óta milliós tömegek tiltakoznak a nagy társadalmi ellenállást kiváltó kiadatási törvénytervezet visszavonását követelve.  A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. A törvénytervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélhetne a jog adta lehetőséggel, amelyet a politikai menekültek ellen használhatna fel, különösen mivel visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást már lezárt ügyekben is. A bírálók ráadásul megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát.

A tüntetésekkel és azok hátterével ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen>>> .

Rovatok