Index Vakbarát Hírportál

Irán uránkészlete meghaladta a megengedett mennyiséget

2019. július 1., hétfő 14:31

Több forrás szerint Iránban meghaladta az alacsonyan dúsított uránkészlet mennyisége a 2015-ös atomalkuban kiszabott 300 kilogrammos felső határt, annak ellenére, hogy a szerződés európai aláírói a vállaltak megtartására figyelmeztették Teheránt.

A Reuters hírügynökség által idézett egyik forrás szerint a korábban közölteknek megfelelően az iráni alacsonyan dúsított uránkészlet meghaladta a 300 kilogrammos mennyiséget.  A Fars félhivatalos iráni hírügynökség pedig egy azt írta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az iráni készletet hétfőn mérte fel. A NAÜ egyelőre nem kommentálta az értesülést. 

Iráni tisztviselők az elmúlt napokban viszont már jelezték, hogy az ország meg fogja haladni az iráni atomprogram korlátozásáról elfogadott többhatalmi megállapodásban a dúsított uránkészletre szabott mennyiségi korlátot, miután a szerződés megmaradt aláírói nem képesek teljesíteni Teherán követeléseit, hogy védjék meg az Egyesült Államok büntetőintézkedéseitől.

Az Egyesült Államok, miután Irán lelőtt egy amerikai drónt, csapaterősítést küldött a Közel-Keletre, továbbá harci gépeket vezényelt a térségbe, amelyek a múlt hónapban percekre voltak attól, hogy légicsapást mérjenek Iránra.

Mohammad Dzsavad Zaríf iráni külügyminiszter hétfőn az iráni állami televízió élő adásában bejelentette, országa sohasem fog engedni az Egyesült Államok nyomásának. "Amennyiben Washington tárgyalni akar, tiszteletet kell mutatnia. Irán mindig is ellenállt a nyomásgyakorlásnak, és tisztelettel válaszolt, ha tiszteletben tartották" - fogalmazott Zaríf. (MTI)

Rovatok