Index Vakbarát Hírportál

Kína felszólította az USA-t, ne engedje be területére a tajvani elnököt

2019. július 1., hétfő 11:43

Kína felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne engedje Caj Jing-ven tajvani elnököt területére, amikor karib-tengeri szövetségeseit utazik meglátogatni, mondta Keng Suang külügyi szóvivó hétfői sajtótájékoztatóján.

A CNA tajvani hírügynökség jelentése szerint a tajvani elnök július 11. és 22. között látogat a karibi térségben, előtte és utána az Egyesült Államokat is útba ejti, ahol mindkét alkalommal két-két éjszakát tölt el. 

Kína nem nézi jó szemmel, hogy Tajvan diplomáciai kapcsolatokat tartson fenn bárkivel is, álláspontja szerint ugyanis Tajvan, habár 1949 óta saját politikai irányítása van, az egy Kína elv alapján a szárazföldi Kína része.  A kínai külügyi szóvivő emiatt óvatosságra intette az Egyesült Államokat, hogy egy elhibázott lépés ártana a kínai-amerikai kapcsolatoknak és veszélyeztetné a Tajvani-szoros békéjét és stabilitását. 

Az Egyesült Államok ugyan hivatalosan nem áll diplomáciai kapcsolatban Tajvannal, de informális módon támogatja a sziget önállóságát, amelynek ráadásul első számú fegyverszálítója.  

(MTI)

Rovatok