Index Vakbarát Hírportál

Újabb 3,6 milliárd dollárt adományoz a legjótékonyabb amerikai

2019. július 1., hétfő 18:32 | aznap frissítve

Warren Buffett 3,6 milliárd dollárt (1028 milliárd forintot) adományozott részvényekben Bill és Melinda Gates alapítványának és négy további jótékonysági szervezetnek, írja az MTI.

A milliárdos 2006-ban jelentette be, hogy vagyona jelentős részét jótékony célra szánja. A 88 éves Buffett azóta több mint 34,5 milliárd dollárt (csaknem 10 ezer milliárd forintot) adott jótékonysági szervezeteknek. Az adományok négyötöd része a Gates Alapítványt támogatta, a többi a néhai feleségéről elnevezett Susan Thompson Buffett Alapítványnak, és a gyermekei által működtetett három alapítványnak jutott.

Buffett 1965 óta 522 milliárd dolláros konglomerátummá fejlesztette a Berkshire Hathaway Inc. vállalatát. A filantróp milliárdos 2018-ban 3,4 milliárd dollárt (970 milliárd forintot) adott át vagyonából a jótékonysági szervezeteknek. Buffett jelentős adományai dacára továbbra is még a Berkshire részvényeinek 15,7 százalékával rendelkezik, és a Forbes magazin szerint ő a világ negyedik leggazdagabb embere 87,5 milliárd dolláros (25 ezer milliárd forintos) vagyonával.

A Forbes listáját Jeff Bezos, az Amazon.com főnöke vezeti 157,8 milliárd dollárral (45 ezer milliárd forinttal). A Berkshire idén először fektetett pénzt az Amazonba. A Gates család jótékonysági szervezetei a Buffett által adományozott Berkshire részvényeket általában tevékenységük finanszírozására használják fel.

Rovatok