Index Vakbarát Hírportál

Újra elzárják Navalnijt, Putyin elnök legnagyobb ellenfelét

2019. július 1., hétfő 20:47

Egy moszkvai bíróság tíz nap elzárásra ítélte hétfőn Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, amiért június 12-én részt vett egy hatósági engedéllyel nem rendelkező tüntetésen, ahol az Ivan Golunov tényfeltáró újságíró hamis vád alapján való meghurcolásában bűnrészes rendőrök felelősségre vonását követelték.

A Kreml-kritikus politikus több mint 500 társát is őrizetbe vették a megmozdulásokon.

Az orosz főváros illetékes bírósága szerint Navalnij ismételten megszegte a gyülekezési jog gyakorlásával kapcsolatos szabályokat. Navalnij ugyanakkor a törvényszéken azt hangoztatta, hogy nem sértette meg a törvényi rendelkezéseket, őrizetbe vétele pedig megalapozatlan volt. Emlékeztetett Vlagyimir Putyin elnöknek a a Golunov-üggyel kapcsolatos korábbi kijelentésére, miszerint nem törvénytelenségről, hanem önkényről van szó.

"Félreállhattam volna önkény esetén? Én csak mentem, tudván, hogy a moszkvai rendőrség szeret őrizetbe venni" - mondta Navalnij az orosz elnökre utalva. Leszögezte, hogy mindössze az önkény és törvénytelenség ellen tiltakozva vett részt a meneten.

A fővárosi hatóságok által előzetesen nem engedélyezett június 12-i szimpátiatüntetésen a rendőrség szerint több mint 1200 fő vett részt.

A 36 éves Golunovot június 7-én vette őrizetbe és bántalmazta a moszkvai rendőrség azt állítva, hogy a hátizsákjában és lakásán kábítószert találtak. Az ügy széleskörű, politikai hovatartozástól független felháborodást váltott ki Oroszországban, mert felmerült a gyanúja annak, hogy a hatóságok hamis vád alapján próbálták meg elhallgattatni az újságírót, aki cikkeiben gátlástalan uzsorásokról és egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő szervezetről írt.

A bűnügyeknek az újságíró szerint moszkvai városi tisztségviselők és biztonsági szervek vezetői is részesei voltak. A kábítószer-ügyben Golunov mindvégig kitartott ártatlansága mellett. Az újságírót később kiengedték házi őrizetéből, az ellene emelt vádat pedig ejtette a bíróság. A botrány nyomán Vlagyimir Putyin két rendőrtábornokot leváltott, és a hamis bizonyítékokat Golunov dolgai közé becsempésző rendőrök ellen vizsgálat indult, amelynek keretében az újságírót tanúként kihallgatták. (MTI)

Rovatok