Index Vakbarát Hírportál

Vatikán: Törvény sem kötelezhet a gyónási titoktartás megtörésére

2019. július 1., hétfő 14:37

A Vatikán tartja korábbi álláspontját, miszerint egy kormány vagy törvény sem kötelezheti arra a papokat, hogy törjék meg titoktartási esküjüket, még akkor sem, ha a gyóntatószékben szexuális zaklatásokat gyónnak meg nekik, mert szerintük "ez a kötelesség egyenesen Istentől jön", írja a Reuters.

A Vatikán ezzel reagált arra, hogy Ausztrália a gyerekmolesztálási nyomozása során azt javasolta, hogy a kormány hozzon létre egy törvényt, miszerint a papok még a gyónási titoktartási kötelezettség alá eső ügyeket is jelentsék.

Eddig nyolcból két ausztrál állam hozott be olyan törvényt, miszerint a papoknak bűn elhallgatni, ha tudomásukra jut gyónás közben a szexuális erőszak ténye. Ugyanúgy májusban Kaliforniában is átment a szenátuson egy ugyanilyen javaslat.

Márciusban Ferenc pápa három rendeletet adott ki a gyermeket sújtó visszaélések megelőzése jegyében a Vatikánon belül. A katolikus egyházfő egy saját kezdeményezésű, úgynevezett motu proprio apostoli levelet, egy törvényt és irányelveket adott ki a témában. A Vatikán területén hatályos, illetve a vatikáni lakosokra és állampolgárokra vonatkozó dokumentumok június 1-jén lépnek életbe. Az intézkedések mintegy 800 embert érintenek, köztük a Vatikán 300 diplomatáját.

Az elmúlt években világszerte számos olyan esetre derült fény, amelyek során a katolikus klérus tagjai gyermekeket molesztáltak. Februárban négynapos nemzetközi konferenciát rendeztek a Vatikánban, amelynek témája a gyermekek hatékonyabb védelme volt. Ferenc pápa ekkor ígéretet tett arra, hogy az egyház a továbbiakban nem huny szemet a pedofil papok által elkövetett bűncselekmények fölött.

(Borítókép: Ferenc pápa misét pontifikál a gyermekek szexuális visszaélésekkel szembeni védelméről rendezett négynapos püspöki értekezlet utolsó napján a Vatikánban 2019. február 24-én. Fotó: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami)

Rovatok