Index Vakbarát Hírportál

Fenyegetések miatt kell menekülnie a Sea-Watch 3 kapitányának

2019. július 3., szerda 11:01

Fenyegetéseket kapott a Sea-Watch 3 kapitánya, a 31 éves Carola Rackete, emiatt pedig titkos menedékre vitték, értesült a Reuters. Rackete munkaadója, a német Sea-Watch alapítvány a hírügynökségnek megerősítette a hírt. 

„Volt pár általános fenyegetés Carola ellen”, mondta a Sea-Watch szóvivője. „Ezért átvittük őt egy titkos helyre, nem kívánunk beszélni a további útiterveiről.”

Korábban az alapítvány egy közleményt is kiadott, ebben Rackete kommentálta Alessandra Vella szicíliai vizsgálóbíró döntését.

Szerinte ez „a migránsokkal szembeni szolidaritás nagy győzelme, és győzelem az értük való segítség kriminalizálása elleni harcban.”

Kedden helyezte szabadlábra az olasz bíróság Carola Racketét, akit még június végén vett őrizetbe az olasz rendőrség. Rackete ugyanis 40 afrikai menekülttel szállt partra hajójával a dél-olaszországi Lampedusa szigetén. A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3 két hétig vesztegelt a tengeren, majd engedély nélkül megindult az olasz part felé. 

Az őrizetbe vétel után illegális bevándorlás segítésével és a tengerjog megsértésével gyanúsították, ezért akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatták volna. Végül a szicíliai Agrigento vizsgálóbírója nem erősítette meg Rackete letartóztatását, és szabadlábra helyezte a német aktivistát. 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter érthetetlennek nevezte a kapitány szabadon engedését, miután megszegte az olasz törvényeket, és nekihajtott az olasz pénzügyőrség hajójának. Utóbbiért Rackete elnézést is kért a bíróság hétfői tárgyalásán: szerinte ez csak véletlen baleset volt, figyelmét pedig lekötötték a két hete hajóján veszteglő menekültek.

Ennek a lánynak ma este egy fogdában lett volna a helye. Egy bíró most úgy döntött, hogy ez nem így lesz

– fogalmazott kedd esti élő Facebook-videójában Salvini, aki azt mondta, belügyminiszterként ki fogja utasítani Carola Racketét Olaszországból. 

Rovatok