Index Vakbarát Hírportál

Kitört a Stromboli vulkán, egy ember meghalt

2019. július 3., szerda 19:04 | aznap frissítve

Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (Ingv) szerdai jelentése szerint szerda délután ismét kitört  az olaszországi Stromboli vulkán, ami miatt evakuálni kellett a szigeten tartózkodó turistákat – írja az MTI.

A helikopterekről készült felvételek szerint a szigetet sűrű füst és hamufelhő lepi be, a vulkánsziget pedig szokás szerint hangos, robbanásra emlékeztető zajjal lövelte a magasba tüzes kőzetdarabokat. A tűzeső a sziget több helyszínén lángba borította a száraz növényzetet, a Sciara del fuoco nevű lejtőn pedig két különböző kráternyílásból folyik a láva a tenger irányába. Egy olvasónk éppen egyórányi hajóútra volt a szigettől, mikor a vulkán kitört, ő azt írta, hogy a szigetnél nagyjából tízszer magasabb porfelhőt lehet látni Stromboli fölött.

A szigeten nyaraló turisták egy része a magasba lövelt tüzes rögök elől a tengerbe vetette magát, többeket Stromboli kikötőjében komphajók vettek fedélzetükre. A helyszínre hamar kiérkeztek az olasz katasztrófavédelem és a tűzoltóság egységei, a szigeten tartózkodó turistákat evakuálták. Olvasónk szerint egyébként a szomszédos szigetet is kiürítették cunamiveszély miatt, a nyílt vízen lévő hajók pedig ott várták a fejleményeket.

Később aztán kiderült, hogy egy 35 éves szíciliai férfi életét vesztette a kitörés miatt, többen pedig megsérültek, de egyikük sem súlyosan. Az olasz lapoknak egy helyi pap azt nyilatkozta, hogy

az égből eső tűz miatt 

A Szicíliától észak-keletre található vulkán a Lipari-szigetekhez tartozik. A valamivel több mint 12 négyzetkilométeres Strombolit a hasonló nevű, 900 méter magas vulkán uralja. A világ egyik legaktívabb vulkánjáról van szó, amelynek kitöréseit Stromboli-típusú vulkánműködésnek nevezik. A legpusztítóbb kitörést Strombolin 1930-ban tapasztalták. A vulkán tevékenysége 2002 decemberében kisebb cunamit okozott a körülötte levő Tirrén-tengeren.

(Borítókép: Olvasónk, Brigitta)

Rovatok