Index Vakbarát Hírportál

Brit kommandósok tartóztattak fel egy Szíriába tartó tankerhajót

2019. július 4., csütörtök 14:26

A brit haditengerészet feltartóztatott Gibraltárnál egy olajszállító tartályhajót, amelyről azt gyanítja, hogy rakományát Szíriába szállítja, közölte honlapján csütörtökön a gibraltári kormányzat.

A rendfenntartó erők tagjai a brit tengerészgyalogság egyik osztagának kíséretében megakadályozták a Grace 1 tanker és rakományának továbbhaladását. A Sky azt írja, az akcióban negyvenkét brit kommandós vett részt, akik csónakokkal közelítették meg a hajót. Lövés nem dördült, senki nem sérült meg. 

Az intézkedést a gibraltári hatóságok azért hozták, mert olyan értesülést kaptak, hogy a hajó gyaníthatóan megsértette az Európai Unió Szíriával szemben hozott szankcióit. Feltételezések szerint a Grace 1 kőolajat szállít az északkelet-szíriai Tartúsz tartományban lévő Bánjászban lévő olajfinomítóba.

Az Európai Unió által 2011-től kezdődően elfogadott és 2014-ig folyamatosan szigorodó Szíria-ellenes büntetőintézkedések megtiltják mindenfajta üzleti tevékenység folytatását a közel-keleti országgal, különösen a kőolaj és kőolajtermékek kereskedelmének területén. Az EU szankciókkal sújtotta a szíriai vezetés több tagját, köztük Bassár el-Aszad elnököt és családját is. Az uniós korlátozás kiterjed minden pénzügyi műveletre.

(Sky, MTI)

Rovatok