Index Vakbarát Hírportál

Trump életre szóló katonai parádét ígér a nemzeti ünnepre

2019. július 4., csütörtök 10:10

Donald Trump katonai parádéval fogja feldobni a július 4-ei amerikai nemzeti ünnepet

A Lincoln emlékműnél hatalmas show-t fogunk tartani, életre szóló élmény lesz

- írta twitterén még szerdán.

Aztán szerda délutánra megjelentek a műsor részeként felvonuló tankok a főváros, Washington utcáin, de nem volt mindenki elragadtatva, miután M2 Bradley harci járművektől. 

A BBC videóriportja több embert is megszólaltatott, egyikük arról beszél, hogy az utcán felvonultatott tankokról inkább a Szovjetunió jut eszébe, bár volt, aki azt mondta, hogy ha Észak-Koreának van katonai parádéja, akkor Amerikának miért nem lehetne. A CBS Newsnak nyilatkozott a hadsereg egyik ezredese is, aki elmondta, előre szóltak a lakosságnak, hogy ne pánikoljanak, ha tankokat látnak az utcákon.

Az amerikai sajtó szerint várhatóan egyórás lesz a katonai parádé, melynek során harckocsik vonulnak majd fel, de B-2-es bombázók, F-35-ös és F-22-es vadászrepülők is részt vesznek a műsorban. Ez lesz amúgy a legdrágább ünneplés, amit Washingtonban tartanak, várhatóan 2,5 millió dollárra rúgnak majd a költségek. Ebben még nincsenek benne a katonai parádé kiadásai: a Reuters szerint erről a Fehér Ház egyelőre nem osztott meg információt, de megjegyzik, hogy egy Trump által tavaly elképzelt parádé 90 millióba került volna, a Pentagon rögtön vissza is dobta a tervet.

A Washington Post cikke megjegyzi, hogy Trump még 2017-ben, a francia nemzeti ünnepen tartott katonai felvonuláson vett részt Párizsban, azóta szeretne egy hasonlót az Egyesült Államokban. 

(Borítókép:  Mark Wilson / Getty Images)

Rovatok