Index Vakbarát Hírportál

400 áldozata volt a lengyel bűnszövetkezetnek Nagy-Britanniában

2019. július 5., péntek 16:49 | aznap frissítve

Börtönbe kerültek annak a lengyel bűnbandának a tagjai, akik az eddigi legnagyobb rabszolgatartó-hálózatot üzemeltették Nagy-Britanniában. A nyolcfős banda, amit egy Marek Chowaniec nevű 30 éves férfi irányított, kiszolgáltatott embereket, hajléktalanokat, alkoholistákat, pszichés betegeket, börtönből szabadult rabokat csalogatott Nagy-Britanniába jobb életet és munkalehetőségeket ígérve nekik.

Az áldozatokat busszal vitték Lengyelországból a West Midlands régió városaiba, Walsallba, Smethwickbe és West Bromwich-ba, ahol elvették a papírjaikat, és összezsúfolták őket négyesével-ötösével szűk, mocskos, komfort nélküli szobákba. A munkásokat kiközvetítették a legrosszabb munkákra angol cégeknek, például csirkepucolóba, farmokra és hulladékudvarokba, a keresetüket azonban minden fizetésnapon elvették tőlük, és csak heti 20 fontot hagytak náluk. Volt olyan rabszolgamunkás, aki arról számolt be, egy csatornában kellett fürdenie, mert a szálláson mosdó sem volt.

Mindeközben a banda tagjai fényűző életet éltek, egyikük például egy Bentley luxusautóval közlekedett. Öt év alatt becslések szerint 2 millió fontot (720 millió forintot) kereshettek a rabszolgamunkások kizsigerelésével.

A banda 2012-től 2017-ig folytathatta tevékenységét, ezalatt 92 ismert áldozatuk volt, de feltételezések szerint ennél jóval többen, legalább még 350-en fordulhattak meg náluk, de a többiek eltűntek vagy visszamenekültek Lengyelországba. Egy haláleset is ismertté vált, amit szintén eltitkoltak. A bűnszövetkezet felbomlása akkor vette kezdetét, amikor 2015-ben ketten megszöktek tőlük, és egy rabszolgatartás ellen küzdő civil szervezethez fordultak segítségért.

A bűnszövetkezet vezetőjét 11 év börtönbüntetésre ítélték, a többieket 9-től 5 évig terjedő elzárásra. Hárman közülük szökésben vannak.

Rovatok