Index Vakbarát Hírportál

Felrobbant egy gépkocsi Dél-Törökországban, két halott

2019. július 5., péntek 14:39

Az eset a hírhedt Cilvegözü Gümrük Müdürlüğü, a legforgalmasabb török - szír határpont közelében történt.

Két szíriai állampolgár meghalt, egy pedig súlyosan megsebesült pénteken egy gépkocsiban, amikor az felrobbant a dél-törökországi Hatay tartomány Reyhanli településén, néhány kilométerre a szíriai határtól - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök a pénteki muszlim imát követően Ankarában újságírókkal.

Erdogan kifejtette: nyilvánvaló, hogy a járműben volt pokolgép. Egyúttal közölte: a hatóságoknak, akik a halottakat már azonosították, egyelőre az a megállapításuk, hogy az esetnek köze lehet a terrorizmushoz.

A török hírtelevíziókban bemutatott helyszíni felvételek alapján a detonáció szinte kizárólag csak az érintett, parkoló gépkocsiban okozott kárt, amely teljesen kiégett. A közvetlenül előtte álló autónak az ablakai ugyan betörtek, de még a festése sem kopott le. A járda nem emelkedett meg, a közeli lakóépület pedig szintén sértetlen maradt. A robbanás helyszíne a városházától mintegy 750 méterre található.

A 822 kilométer hosszú török - szír határszakasz legforgalmasabb határátkelőhelye, Cilvegözü Gümrük Müdürlüğü közelében történt. A török-szír határőrizet korábban azért volt különösen fontos, mert a nyugati vádak szerint a nyugati dzsihadisták itt jutottak be Irak és Szíria területére, míg az Iszlám Állam terroristái erre kereskedtek a rabolt olajjal, műkincsekekkel, illetve az értük kapott fegyvereket.

Cilvegözü Gümrük Müdürlüğü, vagyis a Cilvegözű Vámigazgatóság a törökökre jellemző gyakori ü-használat miatt különösen hangzik (a gíres isztambuli nagy klub neve például büyük kulüp) fontos határ és mindössze 5 kilométerre fekszik a merénylet helyszínétől. A kisváros amúgy az Iskenderum és Aleppo közötti forgalmas úton található, és eddig is a robbantásokról volt híres.

A mindössze 80 ezer lakosú városban 2013-ban két gépkocsiban rejtettek el bombákat a merénylők, akkor 51 ember vesztette életét és több mint 100-an megsebesültek. Ez volt Törökország történetének a második legsúlyosabb terrorcselekménye, ennél csak az volt súlyosabb eset, amikor 2015-ben Ankarában 109 civil vesztette életét a robbantásokban.

Rovatok