Index Vakbarát Hírportál

Irán követeli Londontól, hogy engedje el a tankerhajóját

2019. július 5., péntek 12:51

Teherán követelte Londontól, hogy azonnal engedje szabadon a Gibraltárban lefoglalt iráni tankhajót, egyben kalózkodásnak minősítette az incidenst - írta az MTI. 

Az iráni kérést csütörtökön terjesztették elő, amikor bekérették a külügyminisztériumba a teheráni brit nagykövetet. A teheráni külügyminisztérium szerint a hajó nemzetközi vizeken haladt, amikor lefoglalták. Az eset heves indulatokat gerjesztett Iránban, és konfrontációt válthat ki a Nyugattal.

Ezzel egy időben az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka úgy vélekedett, hogy Iránnak kötelessége lefoglalni egy brit olajszállító hajót, ha nem engedik el az iráni tankert. Mohszen Rezai vezérőrnagy kifejtette: az iszlám köztársaság 40 éves történelme folyamán sohasem kezdeményezett ellenségeskedést, de nem tétovázott válaszolni "az izmok mutogatására".

Az IRNA helyi hírügynökség jelentése szerint Abbasz Muszavi külügyi szóvivő csütörtökön azt mondta, hogy az iráni tartályhajó kőolajat szállított Iránból. A Grace 1 tartályhajót csütörtökön Spanyolország déli csücskénél állították meg a brit hatóságok, azt követően, hogy a jármű a Közel-Keletről indulva megkerülte Afrikát.

Miközben az Európai Unió megtiltotta a Szíriába tartó olajszállítmányokat, sohasem foglalt le tartályhajót a tengeren. Irán 2011 óta szoros szövetségese Szíriának. Az Egyesült Államoktól eltérően az EU nem sújtotta átfogó szankciókkal Iránt.

Rovatok