Index Vakbarát Hírportál

Auschwitzi utazásán halt meg Mengele emberkísérleteinek egyik utolsó túlélője

2019. július 6., szombat 13:59

Meghalt Eva Kor, azaz a Szilágyságban született Mózes Éva, a Holokauszt egyik elszenvedője és túlélője. Mengele emberkísérleteinek utolsó túlélője minden évben ellátogatott Auschwitzba, rendszeresen idegenvezetést tartott ugyanis a turisták számára. A világsajtó (BBC, Guardian) és a romániai magyar nyelvű lapok (Főtér.ro) is beszámoltak róla:

Éppen egy ilyen út során, Krakkóban érte a halál, 85 éves korában.

A 85 éves Eva Kor többször is ellátogatott gyermekkori szenvedései helyszínére, a ma már múzeumként működő táborba.

Mózes Éva (férje után Kor) 1934. január 31-án, a Szilágy megyei Porcon született, Berettyószéplak közelében. Eva Kor alig múlt tízéves, amikor családjával együtt 1944-ben elhurcolták a szilágysomlyói gettóba, majd onnan Auschwitzba.

Éva szüleit, valamint két nővérét hamarosan kivégezték, ő viszont ikertestvérével, Miriammal együtt túlélte a holokausztot. Ennek az volt az „ára”, hogy Josef Mengele, a láger főorvosa borzalmas emberkísérleteknek vetette alá őket, több mint ezer hasonló ikerpárral és más foglyokkal együtt.

A haláltáborban átélt szenvedéseiket több könyvben is megírta, küldetésének tartotta ugyanis, hogy a holokauszt brutalitását feltárja, megőrizze a népirtás áldozatainak emlékét, és minél több emberrel megismertesse a történetét. Testvére 1993-ban halt meg, de a haláltáborban elszenvedett szörnyűségek nyomát egész életében a testén is viselte, súlyos egészségkárosodással élte le életét.

Miután férje révén az Egyesült Államokban, azon belül is Indiana államban telepedett le, saját otthonában egy múzeumot is kialakított, de rendszeresen visszajárt Európába, és elsősorban Auschwitzba.

A máris ikonikussá vált, alig néhány napos Twitter-bejegyzése is a környéken készült:

Azt vallotta, hogy a megbocsátásnak gyógyító ereje van, ennek jegyében 2015-ben találkozott egykori náci őrrel, Oskar Gröninggel, akivel még kezet is rázott. Eva Kor azt mondta: ő mostanra megbocsájtott a náciknak, de szerinte ez a megbocsátás sem menti fel a gyilkosokat a büntetőjogi felelősség alól. Tettéért és kijelentéséért rengeteg támadás érte.

Lengyelország főrabbija, Michael Schudrich azt nyilatkozta, megtört szívvel értesültek a haláláról, és Eva Kort lakóhelyén, az Egyesült Államokban fogják eltemetni.

(Borítókép: Andy Cross/Getty Images Hungary)

 

Rovatok