Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött az előrehozott választás Görögországban

2019. július 7., vasárnap 08:13

Megnyíltak a szavazóhelyiségek az előrehozott parlamenti választásokon Görögországban vasárnap, írja az MTI.

A közvélemény-kutatások szerint hatalomváltásra lehet számítani. Két, a hét végén közzétett felmérés adatai is azt mutatják, hogy a gazdasági fellendülést, adócsökkentést és alacsonyabb munkanélküliséget ígérő ellenzéki konzervatív párt 10-15 százalékponttal vezet a baloldali kormányzó párttal szemben.

A szavazóhelyiségek reggel hat órakor nyitottak és a választásra jogosult 9,9 millió állampolgár 18.00 óráig adhatja le a voksát.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök május végén jelentette be, hogy július 7-én – három hónappal az esedékes időpont előtt – előrehozott parlamenti választásokat tartanak Görögországban, miután pártja, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) mind az európai parlamenti választásokon, mind a görög helyhatósági választásokon alulmaradt az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párttal szemben.

A most 44 éves görög miniszterelnök 2015-ben került hatalomra azzal az ígérettel, hogy szembeszáll a Görögország külföldi hitelezői által előírt megszorító intézkedésekkel, amelyeket a pénzügyi válságba került országnak a mentőhitelek fejében kellett elvállalnia. A Sziriza népszerűségvesztése szorosan összefügg az utóbbi évek megszorító intézkedéseivel, amelyeket a kormánynak végeredményben végre kellett hajtania.

Ciprasz kormányának népszerűségét emellett a tavaly nyáron Athén külterületén pusztító erdőtűz "rossz kezelése" is aláásta, a katasztrófában ugyanis 101 ember vesztette életét.

Jelentős társadalmi ellenállást váltott ki a szomszédos Macedóniával kötött megállapodás is, amely véget vetett a hosszú évtizedek óta húzódó névvitának a két ország között, egyúttal szabad utat adott az immáron Észak-Macedónia nevet viselő ország uniós integrációjának.

Ciprasz azzal kampányolt, hogy tovább folytatná a jóléti állam és az egészségügyi rendszer helyreállítását, szerinte azonban ellenfelei leállítanák ezeket a törekvéseket.

A kormánypárt fő kihívója a Kiriákosz Micotákisz ellenzéki vezető által vezetett Új Demokrácia párt, mely az európai parlamenti választásokon közel 10 százalékponttal jobb eredményt ért el a Szirizánál, majd egy héttel később elsöprő győzelmet aratott a görög helyhatósági választásokon. A közvélemény-kutatások szerint a párt az elmúlt hetekben is megőrizte népszerűségét.

Kihívója, a most 51 éves Kiriákosz Micotákisz fő ígérete az adók csökkentése, valamint a vállalkozás-barát reformok életbe léptetése. A párt ugyanis a jövedelem-, az ingatlan- és a társasági adó csökkentésére, valamint a szociális hozzájárulás mérséklésére tett ígéretet, továbbá a minimálbér emelésére és a rendőri állomány növelésére.

A görögöket másfél hónap leforgása alatt harmadszor szólítják az urnákhoz az európai parlamenti és a helyhatósági választások után. A részvétel - amely eléggé alacsony volt már a június önkormányzati választásokon - döntő szerepet játszik majd az eredményben.

Ha az erős megosztottság miatt szoros lesz a verseny, az Új Demokráciának koalícióra kell lépnie, várhatóan a Mozgalom a Változásért (KINAL), a szocialista PASOK romjain újjászületett középbal párttal. Ez a típusú koalíciós összetétel vezette zsákutcába Görögországot a Sziriza megjelenése előtt.

Rovatok