Index Vakbarát Hírportál

Engedély nélkül kötött ki egy mentőhajó Olaszországban

2019. július 7., vasárnap 11:25

Engedély nélkül kötött ki az olasz Lampedusán a Mediterranea civil szervezet Alex nevű hajója szombat este, fedélzetén 41 emberrel, írja a BBC.  Még pénteken az eredeti ötvenhárom emberből tizenhármat kellett evakuálni a hajóról egészségügyi okok miatt. Az olasz kormány nem engedélyezte a kikötést, korábban pedig Matteo Salvini olasz belügyminiszter jelentette ki, hogy egyetlen menekültet sem engedne a partra lépni. 

Olaszország felszólította az Alexet, hogy vigye a kimenekített embereket Máltára, de a Mediterranea szerint az út túlságosan hosszú lenne az egyébként legfeljebb 18 fő befogadására alkalmas hajón, és feltételezések szerint attól is tartottak, hogy lefoglalhatják a hajót a máltai kikötőben. Szombat este végül kikötöttek Lampedusán, amiről a hajó kapitánya azt mondta,

azért kötött ki a tiltás ellenére, mert elviselhetetlen higiéniai körülmények uralkodtak már a fedélzeten.

A hatóságok nem sokkal éjfél után mentek fel a hajóra, és azt mondták, eljárást indítanak a kapitány ellen illegális bevándorlás segítése miatt. A segélyszervezet szerint a hajó legénysége kimerült, és "felesleges kegyetlenség" tovább váratni őket, hogy partra szállhassanak. 

Az új olasz kormány tavaly júniusi hivatalba lépése óta újra és újra parázs vita tárgyát képezi a Földközi-tengeren megmentett emberek sorsa.  A civilszervezetek évek óta járőröznek az Európa körüli tengereken, Olaszország azonban csak az utóbbi időben lépett fel keményen ellenük. Egy februári felmérés szerint csak 2018 októbere és 2019 januárja között Olaszország több mint 24 ezer menedékkérőt utasított el. Múlt hónapban az olasz kormány szükségintézkedésként megszavazott egy törvényt, miszerint minden hajónak, ami engedély nélkül köt ki olasz kikötőkben, akár 50 ezer eurós (több mint 15 millió forintos) bírságot is fizethet.

Június végén a Sea-Watch 3 civil mentőhajója kötött ki engedély nélkül Lampedusán, miután két hétig vesztegelt a partok mentén. Német kapitányát őrizetbe vették, akit végül a bíróság szabadon engedett.

Az Index tavaly  két hetet töltött a Sea-Watch fedélzetén a líbiai partoknál, hogy lássa, valóban együttműködnek-e a civilek az embercsempészekkel, az erről készült videót itt tudja megnézni.

Rovatok