Index Vakbarát Hírportál

Turistanegyedben tüntettek Hongkongban, hogy így jusson el a hírük Kínába

2019. július 8., hétfő 14:58

Hat embert tartóztatott le a hongkongi rendőrség a városban tartott vasárnapi demonstráció során, írja a Reuters. Az újabb tüntetést a kínai város egyik legforgalmasabb turistacélpontjának számító részen szervezték meg, hogy így hívják fel a Kínából odalátogatók figyelmét a város politikai válságára.

A szervezők szerint 230 ezer ember vonult a demonstráció során Hongkong üzleti negyedének kikötőjéből kiindulva Kaulung városrész főleg turistákat vonzó sétányaira – a rendőrség szerint viszont legfeljebb 56 ezer ember lehetett az utcákon. A tüntetés során néhol harcok is kialakultak egyes demonstrálók és a rendőrök közt, ugyanis a hatóság emberei megpróbálták szétoszlatni a blokádot alkotó aktivistákat.

A kínai cenzorok pedig a Reuters riportja szerint keményen dolgoztak azon, hogy a hongkongi tüntetések hírei ne jussanak el Kína más részeibe,

nehogy feltüzeljen egyes ellenzékieket a tüntetések látványa.

Hetek óta tartanak nagyszabású tömegtüntetéseket Hongkongban, ugyanis júniusban a város kormányzata törvényjavaslatot nyújtott be a kiadatási törvény módosítására. A módosító javaslat szerint Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – is kiadhatna gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

A tervezet miatt egyre nagyobb létszámú és egyre hevesebb tüntetések zajlottak le, melyek hatására Carrie Lam hongkongi kormányzó határozatlan időre felfüggesztette a beterjesztés tárgyalását. Ez viszont nem volt elég a kedélyek lecsillapítására: a tiltakozók a tervezet visszavonása mellett már Lam lemondását is követelték. 

Július elsején – a napon, amikor huszonkét évvel ezelőtt a város visszatért Kína uralma alá – a tüntetők elfoglalták és kifosztották a hongkongi városi tanács épületét, majd a rendőrök könnygázzal oszlatták fel a tömeget. 

Hongkong városa már Kínához való 1997-es visszatérése óta az „egy ország, két rendszer” elve alapján működik. Így a városállamban jóval több joga van a polgároknak például tüntetni, a hongkongi bíróságok pedig függetlenül működnek. A város Ázsia egyik fő pénzügyi központja, azonban a tüntetők szerint a hongkongi vezetés intézkedései veszélyeztetik ezt a pozíciót.

Egyes hongkongi mágnások a Reuters szerint már el is kezdték személyes vagyonukat átmozgatni a területen kívülre, offshore számlákra. 

Rovatok