Index Vakbarát Hírportál

Az érettségizők harmada megbukott Romániában

2019. július 9., kedd 10:59

A jelentkezők nagyjából harmada megbukott az érettségin Romániában, az eredményességi rangsorban a székely megyék messze az országos átlag alatt, a sor végén kullognak, írja az erdélyi lapokat szemléző MTI. 

A vizsgaeredményeket hétfőn tették közzé, és az országos összesítés szerint

a jelentkezők 67,2 százaléka érte el a sikeres érettségihez szükséges hatos átlagot (1-től 10-ig tartó osztályozás mellett), és ez az elmúlt öt év legrosszabb érettségi eredményének számít. 

A sikeresen érettségiző diákok legnagyobb arányát Bukarest negyedik kerületében regisztrálták (80,94 százalék), majd Kolozs (80,71 százalék), Iaşi (76,3), Bákó (75,96), Szeben (74,54) megye következik. A székelyföldi megyék a rangsor vége felé találhatók. Hargita megyénél, ahol a jelentkezők 50,3 százaléka ment át a vizsgán, csak a Bukarestet körülvevő Ilfov megyében, és a fővárostól délre fekvő Giurgiu megyében voltak rosszabb eredmények. Utóbbi két megyéből minden bizonnyal a fővárosi iskolák szívják el a jobb diákokat. 

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondta: a legtöbb sikertelenül vizsgázó Kovászna megyei fiatal csak egy tantárgyból, román nyelv és irodalomból bukott meg. Háromszéken, Kovászna megyében 1147 érettségiző vett részt a vizsgasorozaton, közülük 670-nek sikerült az érettségije. Maros megyében 3488-an jelentkeztek érettségi vizsgára, közülük 3332-en jelentek meg, és 2028 diáknak sikerült átmennie.

A romániai oktatási rendszerben a magyar iskolákban tanuló fiatalok számára is ugyanazok a vizsgakövetelmények román nyelvből és irodalomból az érettségin, mint a román anyanyelvűek számára. Ez elsősorban azokat a fiatalokat érinti hátrányosan, akik magyar többségű környezetben élnek, és a román nyelvvel csak az iskolában találkoznak. (MTI)

Rovatok