Index Vakbarát Hírportál

Szlovénia bekeményít a horvát határon: kerítés, drónok, katonák

2019. július 9., kedd 09:06

A rendőrök és katonák számának növelését, kerítés építését a horvát határon és megfigyelő drónok vásárlását jelentette be Marjan Sarec szlovén kormányfő hétfőn, miután Bostjan Poklukar belügyminiszterrel együtt az ország déli határára látogatott, ahol nőtt az illegális bevándorlás.

Arról beszélt, hogy meg kell erősíteni a határvédelmet és a technikai felszerelést. Ezért drónokat vásárolnak, valamint további panelkerítést építenek azokra a helyekre, ahol arra szükség van. Mielőbb fel kell számolni az embercsempész-hálózatokat is, hogy ezzel csökkentsék az illegális határsértők számát. 

Bostjan Poklukar szerint Ilirska Bistrica egyike azon határ menti településeknek, ahol a leginkább érződik a migrációs nyomás. A rendőrség ebben az évben 130 embercsempészt tartóztatott le, zömében külföldi állampolgárt - hangsúlyozta, majd hozzátette: Görögországból 5 ezer euróért, a horvát-szlovén határon 300 euróért csempészik át az embereket. 

A szlovén belügyminisztérium adatai szerint az éve első hat hónapjában 5345 illegális határsértést regisztráltak a hatóságok, ami 47,1 százalékkal, azaz 1712 fővel több a tavalyinak.

Az Euronews azt írja, a Nemzetközi Migrációs Szervezet boszniai irodája attól tart, hogy az országban rekedő menekültek száma a jövőben nőni fog, ezzel tovább bonyolítva Európa menekültproblémáját.

(MTI, Euronews)

Rovatok