Index Vakbarát Hírportál

Tömegsírokat találtak Salvadorban

2019. július 9., kedd 05:15

Tömegsírokat találtak Salvadorban, az áldozatok feltételezések szerint bandák közötti leszámolások során haltak meg, közölte hétfőn este a latin-amerikai ország ügyészsége.

A sírokban talált 11 embernek 2017-ben és 2018-ban veszett nyoma. Az ügyben indított nyomozás során a különös kegyetlenségéről hírhedt MS-13 vagy Mara Salvatrucha bűnbanda 128 tagját vették őrizetbe. A vádhatóság hozzátette, hogy az eltűntek maradványainak felkutatása folytatódik a fővárostól, San Salvadortól keletre található Ilopango településének térségében.

A La Prensa Gráfica című helyi lap úgy tudja, négy rendőr holtteste is a környéken lehet elásva, akik 2016-ban tűntek el nyomtalanul. Raúl Melara salvadori főügyész a helyszínen újságíróknak arról beszélt, hogy az idén megválasztott Nayib Bukele elnök és kormánya kiemelt feladatként kezeli az eltűntek utáni kutatást. Csak tavaly több mint háromezer embernek veszett nyoma Salvadorban.

A június 1-jétől hivatalban lévő Bukele az eltűntek keresésén felül azt ígérte, hogy négy éven belül leszámol az erőszakos bűnszervezetekkel. Hivatalos becslések szerint ezeknek hetvenezer tagjuk van. Salvador a legmagasabb gyilkossági rátájú országok közé tartozik. 2018-ban százezer lakosra ötvenegy gyilkosság jutott, igaz ez az arány felére csökkent 2016-hoz képest.

(MTI)

Rovatok