Index Vakbarát Hírportál

Zöldfolyosót létesítene az ukrán elnök a csernobili tiltott zónában

2019. július 10., szerda 17:42

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendelet adott ki szerdán, amelyben egyebek mellett szerepel egy ún. zöldfolyosó létesítése is a csernobili övezetben, hogy zavartalanul látogathassák a turisták a területet – írja az MTI.

Csernobilt meg kell mutatnunk a világnak: tudósoknak, ökológusoknak, történészeknek, turistáknak. Sajnos, a tiltott zóna jelenleg a korrupció jelképe. A rendvédelmi szervek kenőpénzt szednek a turistáktól, illegálisan szállítanak ki onnan fémhulladékot, illetve használják fel természeti erőforrásait.

– fogalmazott az ukrán elnök szerdán az atomerőmű 1986-ban felrobbant négyes reaktorblokkja fölött épült új korszerű szarkofág üzembe helyezésének alkalmából utazott Csernobilba.

Az ukrán elnök helyszíni beszédében azt ígérte, hogy többé nem lesz hosszas sorban állás a zóna határában lévő ellenőrző pontnál, a belépést sem fogják váratlanul megtagadni érkezésekor értesül, és nem lesz többé tiltott a videofevételek készítése, és egyéb hasonló ostobaságok sem. Mint mondta, be kell fejezni az emberek, a látogatók riogatását, és a jövőben tudományos és turisztikai mágnessé kell változtatni a tiltott zónát. Tegyük a szabadság földjévé, legyen az új Ukrajna egyik jelképe, ahol nincs korrupció és nincsenek ostoba tilalmak, hanem beruházások vannak és jövő – fogalmazott az elnök.

A rendelet egyelőre még nem érhető el az államfő honlapján. Az elnöki hivatalban az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére elmondták, hogy a dokumentum egyebek mellett előírja egy stratégiai tervezet kidolgozását és elfogadását a csernobili zóna mint turisztikai objektum fejlesztésére. A tervek között szerepel továbbá, hogy a csernobili zónában lehetőséget nyújtanak EU- és NATO-tagországoknak katasztrófa-megelőző, illetve -elhárító gyakorlatokra.

Rovatok