Index Vakbarát Hírportál

Netanjáhu: Kurz Izrael nagy barátja

2019. július 10., szerda 19:03

 Izrael nagy barátja.

Így méltatta  Sebastian Kurz volt osztrák kancellárt, az Osztrák Néppárt elnökét szerdán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben. Az izraeli kormányfő köszönetet mondott az osztrák politikusnak az antiszemitizmus ellen tett erőfeszítéseiért - de méltatásában az sem lehetett utolsó szempont, hogy Kurz korábbi izraeli látogatásához hasonlóan ezúttal is felrúgta az uniós országok vezetői által általában követett protokollt, és nem találkozott a palesztin hatóság vezetőivel.

A Strache-botrányba belebukott osztrák politikus egyébként leginkább a migráció témáját emelte ki a találkozóból, ennek kapcsán Netanjahu is kifejtette:

még szorosabb nemzetközi együttműködéssel a migrációt már Afrikán belül lehetne állítani.

Nyilatkozatában Kurz hangsúlyozta, hogy izraeli látogatása nem része az Ausztriában zajló választási kampányának:

Számomra személyes ügy, hogy Ausztria és Izrael jó kapcsolatokat ápoljon egymással, különösen a történelmünk miatt.

Kurz kifejtette: Izrael egy "nyugati orientációjú demokratikus ország", a világ egy rendkívül problematikus térségében, ahová sokszor korábban érnek el a világ fejleményei; ide tartozik például a migráció, a terrorizmus vagy Irán kérdése.

A volt osztrák kancellár bővebben is beszélt Iránról - pontosabban az USA és Irán újból elmérgesedő viszonyáról: "teljesen elfogadhatatlannak" minősítette a legutóbbi fejleményt, miszerint a perzsa ország a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállításába kezdett. Arra a kérdésre, hogy Európának meg kell-e őriznie a 2015-ös nukleáris megállapodást, Kurz azt válaszolta: "Ez Iránon múlik". Hozzátette azonban: fontosnak tartja, hogy a megállapodásokat betartsák, abban az esetben is, ha az egyik tárgyalópartner felmondja azt.

Azzal azonban, hogy Irán bejelentette az urándúsítás fokozását, Európát nem arra fogja ösztönözni, hogy harcoljon a megállapodásért.

Rovatok