Index Vakbarát Hírportál

Először tárgyalt egymással Putyin és Zelenszkij

2019. július 11., csütörtök 20:39

A délkelet-ukrajnai rendezésről egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, jelentette be Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Peszkov elmondta, hogy a beszélgetés az ukrán fel kezdeményezésére jött létre.

Peszkov szerint a felek megvitatták a délkelet-ukrajnai rendezésre és a fogolycserére irányuló kérdéseket. Megállapodás született a közös munka folytatásáról szakértői szinten. Szóba került a kapcsolatok folytatásának lehetősége az úgynevezett normandiai – Németországot, Franciaországot, Oroszországot és Ukrajnát magában foglaló – formátumban.

A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyezte, ez a telefonbeszélgetés volt az első kapcsolatfelvétel Putyin és Zelenszkij között, eddig sem telefonon, sem személyesen nem tárgyaltak, és levelet sem váltottak egymással.

Csütörtökön korábban az orosz államfő kijelentette, hogy Moszkva bármilyen formátumban kész tárgyalni Ukrajnával, de ehhez szükséges a találkozó előkészítése, valamint a kijevi kormány megalakulása. Ukrajnában július 21-én tartják majd az előrehozott parlamenti választásokat.

Zelenszkij július 8-án Facebook-oldalán azzal a javaslattal fordult az orosz elnökhöz, hogy találkozzanak Minszkben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország közvetítésével. Mint fogalmazott: „meg kell vitatni, hogy kié a Krím, és ki nincs ott a Donyec-medencében". Az ukrán államfő megfogalmazása szerint a „beszélgetéshez társaság gyanánt" javasolja Donald Trump amerikai elnök, Theresa May brit miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő meghívását.

Az ukrán elnök hivatala megerősítette, hogy tárgyalt telefonon Putyin és Zelenszkij. Szerintük a megbeszélés fő témája a Kercsi-szorosnál tavaly novemberben történt ukrán-orosz tengeri incidens során őrizetbe vett és Moszkvában fogva tartott ukrán haditengerészek szabadon engedésének kérdése volt. A kercsi incidenssel bővebben ebben a cikkben foglalkoztunk.

Szó volt továbbá az Oroszország területén fogva tartott más ukrán állampolgárok hazatérésének lehetőségéről. Ezenkívül a felek megvitatták a Donyec-medencei konfliktus rendezését célzó normandiai formátumú tárgyalások folytatását, írja az MTI.

Rovatok