Index Vakbarát Hírportál

Egy brit hadihajónak kellett fellépnie egy tanker megtámadása után

2019. július 11., csütörtök 09:23 | aznap frissítve

Az iráni Forradalmi Gárda hajói megpróbáltak feltartóztatni a Hormuzi-szorosban egy brit tartályhajót. A tankert azonban egy brit hadihajó kísérte, amelynek közbelépése után az irániak inkább a távozás mellett döntöttek. A brit kormányszóvivő szerint az irániak megpróbálták megakadályozni, hogy a tartályhajó átkeljen a szoroson.

Bill Urban százados, az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szóvivője szerint az amerikai haderő is figyelemmel kísérte a történéseket. „A nemzetközi hajózás szabadságának biztosítása nemzetközi megoldást követel" - mondta.

A brit védelmi minisztérium csütörtöki közleménye megerősítette, hogy incidens történt, amelyet szintén nemzetközi jogba ütközőnek nevezett. A közlemény felszólítja az iráni hatóságokat, tegyenek meg mindent a feszültség csökkentésének érdekében, írja az MTI.

Az iráni Forradalmi Gárda a Fars félhivatalos iráni hírügynökségen keresztül elutasította a vádakat:

az elmúlt huszonnégy órában nem kerültek összeütközésbe idegen hajóval. A gárda közölte, hogy amennyiben kapott volna parancsot bármilyen hajó lefoglalására, azonnal teljesítette volna.

Az amerikai média az esetről azt írta, hogy három vagy öt iráni őrhajó megpróbálta elfogni a brit olajszállító teherhajót. A tanker éppen a Hormuzi-szoroshoz közelített, amikor az irániak irányváltásra és megállásra szólították fel. A brit királyi tengerészet egyik fregattja, a Montrose kísérte a tankert, és azonnal távozásra szólította fel az iráni őrnaszádokat, amelyek távoztak is.

A CNN értesülései szerint az incidenst kamerával rögzítette a légtérben köröző amerikai repülőgép is, de a képsorokat nem tárták a nyilvánosság elé. Haszan Róhani iráni elnök szerdán - az incidens előtt - figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy következményei lesznek a Szíriába tartó és nyersolajat szállító iráni tanker múlt héten végrehajtott feltartóztatásának Gibraltárnál.

"Kimondom, hogy a britek keltik a bizonytalanságot, és majd később megtapasztalják ennek a következményeit" - mondta az iráni elnök a teheráni kormányülésen. A tengeren exportált olaj mintegy 20 százaléka halad át naponta a Hormuzi-szoroson.

A gibraltári rendőrség később közölte, hogy őrizetbe vették a Szíriával szembeni uniós szankciók megsértésével vádolt Grace 1 iráni tartályhajó kapitányát és első tisztjét, valamint iratokat és elektronikus készülékeket koboztak el a hajóról.

Rovatok