Index Vakbarát Hírportál

Kilenc hónap börtönre ítélték Tommy Robinsont

2019. július 11., csütörtök 14:06 | aznap frissítve

Kilenc hónap börtönre ítélték Tommy Robinsont a bíróság megsértéséért, írja a BBC. Robinson a bíróság szerint beavatkozott 2018 májusában egy perbe.

Tavaly egyszer már tizenhárom hónap börtönt kapott a bíróság megsértéséért, mert a leedsi bíróság épülete előtt  Facebook-élőt  indított egy olyan tárgyalásról, amelyen egy muszlimokból álló bandát vádoltak gyerekmolesztálással és -erőszakolással, és amelyről a bíró elrendelte, hogy ne legyen közvetítés. Innen aztán óvadék ellenébenaugusztusbanszabadult.

Most a bíróság úgy ítélte meg, hogy Robinson a Facebook-live-ban önbíráskodásra bujtott fel. A mostani ítélet szerint a leült két hónapot levonják a büntetéséből.

Robinson viccnek minősítette a döntést. „Újságírásért börtönre ítéltek. Itt az ideje a tüntetéseknek." A pólója hátulján pedig egy „Nagy-Britannia=Észak-Korea". A londoni bíróság előtt Robinson támogatói fújoltak, amikor elért hozzájuk az ítélet híre. Többen üvegekkel dobálták meg a rendőröket.

A harcosan muszlimellenes Robinson, eredeti nevén Stephen Christopher Yaxley-Lennon akkor lett ismert, amikor 2009-ben Lutonban megalakította a szélsőjobbos, muszlimellenes English Defence League-t. Róluk mi is írtunk, például egy londoni mecsettűz kapcsán, vagy amikor a halálbüntetés visszaállítását követelték egy londoni katonagyilkosság után. Robinson 2013-ban otthagyta a pártot, de az aktivizmusról nem tett le.

2015-ben benne volt a Pegida nevű német antiiszlám mozgalom brit szervezetének megalakításában, de abból is lelépett. Tömegesen toloncoltatná ki az EU-ba bizonyos időn belül érkezett muszlimokat, akiket ő „kamumenekültnek" hív, 2017-ben társszerzője volt egy könyvnek, aminek az alcíme az volt, hogy a „Miért gyilkolnak a muszlimok az iszlámért".

A  brit szoláriumtulajdonos-fociszurkolóról bővebben itt olvashat.

Rovatok