Index Vakbarát Hírportál

2,5 millió liter vizet vittek a szomjazó indiai városba

2019. július 12., péntek 14:52

Megérkezett az első vízszállító vonat a délkelet-indiai Csennai városába pénteken, írja az MTI. Az 50 vagonból álló szerelvénnyel 2,5 millió liter víz érkezett a városba, a várakozások szerint naponta több vízszállító vonat is fog érkezni, attól függően, hogy van-e szabad vágány számukra.

Mint csütörtökön megírtuk, India hatodik legnépesebb városát már hónapok óta sújtja vízhiány. A 4,6 milliós, az agglomerációval együtt 9 milliós város lakói közül sok százezer minden nap kénytelen sorban állni órákon át a sokszor 40 fok feletti hőségben, hogy aztán tartálykocsikról feltöltse a ballonjait, és biztosítsa a mindennapokhoz szükséges vizet.

A vízszállító szerelvénynek nagyjából öt órába telt, mire 217 kilométer távolságból megérkezett a mintegy 5 milliós iparvárosba. A víz India egyik legnagyobb víztározójából, a szintén Tamilnádu államban lévő Mettur-gáttól érkezik. Az NDTV indiai hírcsatorna beszámolója szerint Tamilnádu állam vezetése arra törekszik, hogy naponta legalább 525 millió liter vizet tudjanak biztosítani a lakosoknak.

Egy indiai kormányzati jelentés szerint Csennai egyike annak a 21 indiai városnak, amely 2021-ra kifogyhat a vízből.

Egy 2018-ban közzétett kormányzati jelentés szerint az indiaiak az eddigi legsúlyosabb vízválságot élik át. Mintegy 600 millió ember szenved a jelentős vagy rendkívül nagy vízhiánytól. Indiában évente mintegy 200 ezer ember hal meg a vízellátás elégtelensége miatt.

Rovatok