Index Vakbarát Hírportál

A hongkongi tüntetők megint összecsaptak a rendőrökkel

2019. július 13., szombat 18:42

Összecsaptak a rendőrökkel szombaton a Kínához közeli Sheung Shui városában tüntető hongkongiak, akik a kínai kereskedők jelenléte elleni tiltakozásul vonultak utcára.

A kínai Sencsen városától nem messze fekvő településen tartott megmozdulások békésen kezdődtek, de később Egyes tüntetők esernyőkkel és védősisakokkal dobálták meg a rendőröket, akik erre gumibotokat és paprikaspray-t vetettek be ellenük.

A tüntetők azoknak a kínai kereskedőknek a jelenléte ellen tiltakoztak, akik rendszeresen tesznek rövid utazásokat Hongkongba, hogy az ott megvásárolt javakon végül Kínában adjanak túl. A tiltakozók Kína hivatalos nyelvén, a mandarin kínai nyelven szólították fel a kínai kereskedőket a távozásra. Egyes hongkongiak szerint a kereskedők nem fizetnek adót, és felhígítják Sheung Shui identitását, valamint jelenlétük növeli az inflációt és feltornázza az ingatlanárakat.

A tüntetés a Hongkongot több mint egy hónapja megrázó tiltakozássorozat része. Hongkongban eddig számos, időnként erőszakossá váló tüntetést tartottak a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen.

A törvénytervezet elleni tüntetések az elmúlt hónap során többször is milliós tömeget vonzottak, akik a beadvány teljes visszavonása mellett már Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását is követelték. Július elsején, miközben Hongkong éppen annak az évfordulóját ünnepelte, hogy 1997-ben ugyanezen a napon a brit gyarmati fennhatóság alól visszakerült Kínához, a tüntetők egy csoportja betört a kormányzati épületkomplexumba, és megrongálta az üléstermet.

A demonstrálók közül sokan Peking egyre növekvő befolyását, és ezzel párhuzamosan Hongkong demokratikus jellegének további csorbítását látták a törvénytervezetben. Lam végül a törvényhozás keddi ülésén elvetette a tervezet további tárgyalásának lehetőségét.

(MTI)

Rovatok