Index Vakbarát Hírportál

Aknagránátot lőttek egy kijevi tévéadóra

2019. július 13., szombat 10:50

Aknavetővel lőtték meg Kijevben a 112 Ukrajina tévécsatorna épületét – írta az Unian.ua. Az aknagránát a külső falat érte, sérültjei nincsenek az akciónak, amelyet a rendőrség terrorista támadásként kezel.

Az aknagránátot a helyszínen megtalálták.

Ukrajnában július 21-én parlamenti választások lesznek, az időzítés ezzel állhat összefüggésben. A Newsru.com arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadás azután történt a Kremlhez lojálisabb adónál, amikor bejelentették, hogy három nap múlva bemutatják Oliver Stone Interjú Putyinnal című filmjét.

A 2013-ban öt adóból megalakult 112 Ukrajina jellegzetesen kelet-európai képződmény:

Tulajdonosi köre kezdetben nem volt tisztázott, eleinte a producer Viktor Zubrickijt mondták tulajdonosnak, de az adó létrehozásában szerepet vitt médiabefektetőről kiderült, hogy csak a 0,01 százalékát birtokolja a cégnek. Később híre ment, hogy a Zubrickijjel szoros kapcsolatban álló volt belügyminiszter Vitalij Zaharcsenko a valódi tulajdonos. Zaharcsenko az elűzött Viktor Janukovics kormányában vitte a belügyi tárcát, a 112 Ukrajina részrehajlóan mutatta be a Majdan elleni, kormánypárti tüntetéseket és igyekezett minél rosszabb képet festeni a kormányellenes tüntetésről, amely végül így is Janukovics bukásához vezetett.

2016-ban az adó tulajdonosaként off shore cégek hálózatán keresztül egy Seychelle-szigeteki lakos lett. Ivor Omson több olyan cégben is vállal névleges posztot, amelyek a Magyarországon korábban a gázügyletekből ismert Dmitrij Firtashoz kötődnek.

Tavaly a csatorna Tarasz Kozak ellenzéki parlamenti képviselőé lett, aki szoros szövetségese annak a Viktor Medvedcsuknak, akit egyértelműen Moszkva embereként tartanak számon. Medvedcsuk megkerülhetetlen figura volt a Kreml felé a Vlagyimir Putyinnal feszült viszonyban lévőukrán elnök, Petro Porosenko számára is. 

Medvedcsuk vezeti az Életért (Za Zsittya) pártot, amely a felmérések szerint másodikként futhat be az ukrán parlamentbe. Igaz, 11,2 százalékos támogatottsága messze elmarad az elnökválasztás után is lenduletben maradt Volodimir Zelenszkij pártjától: A Nép Szolgája (SZN) 47 százalékra számíthat.

Rovatok