Index Vakbarát Hírportál

Vészesen közelít a vihar New Orleans felé

2019. július 13., szombat 12:46

Egészen megközelítette az Egyesült Államokat az év első nagy hurrikánja. Mississippiben rendkívüli állapotot hirdettek, a szomszédos Louisianában pedig már 48 ezer embernél megszakadt az áramellátás.

A nőkkel kezdődött 

A hurrikánná fejlődött viharok ABC-sorrendben kapják neveiket. Az rendszert a hadseregtől a Nemzeti Hurrikán Központ 1953-ban vette át, de 1978-ig csak női neveket használtak. Ekkortól fele-fele arányban osztoznak a férfi és női nevek. Páratlan évben a páratlan sorszámú hurrikán férfi, páros évben a páratlan sorszámú hurrikán női nevet kap. Ha egy hurrikán rendkívül nagy pusztítást okoz, akkor a nevét visszavonultatják. Az elmúlt 40 évben 61 ilyen hurrikán volt, csak 2005-ben mindjárt öt is.

A Barry névre keresztelt trópusi vihar már most száz kilométeres erejű szelet hozott, heves esőzésekkel. A hurrikánná az előrejelzések alapján partot érve erősödhet, ez helyi idő szerint szombaton délig következhet be. Szombat délután ez meg is történt, első fokozatú hurrikánná minősítették fel. 

A sok tornádót, a Mississipi felől áradást látott New Orleans ismét a viharok középpontjába kerülhet. Ott súlyos pusztítást legutóbb a Katrina hurrikán végzett, 2005-ben, elárasztva a Mexikói-öböl partján fekvő milliós várost.

Louisiana állam déli részén a mélyebben fekvő területekről az áradásoktól tartva ezreket evakuáltak. Egyelőre azonban New Orleans polgármestere nem adott ki az egész városra vonatkozó evakuálási figyelmeztetést, mivel a Barry egyelőre csak egyes fokozatú. Erre csak a harmadik fokozat esetén kerül sor. A Mississippihez és a Mexikói-öböllel összeköttetésben lévő Ponchrtrain-tóhoz képest mélyen fekvő New Orleans árvízvédelmi rendszere egyelőre biztonsággal ellátja feladatát.

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak lehetnek a hurrikánok az Atlanti-óceán nyugati partján, erről itt olvashat bővebben.

Rovatok