Index Vakbarát Hírportál

Az emberiség 11 százaléka nem jut elegendő táplálékhoz

2019. július 15., hétfő 17:43 | aznap frissítve

Az ENSZ hétfőn kiadott jelentése szerint tavaly 821 millió 600 ezer ember éhezett a világon. Ez sorozatban a harmadik olyan év, hogy tovább romlik a globális helyzet. 2015-ben 785 millió, 2016-ban 796 millió, 2017-ben pedig 811 millió ember számított alultápláltnak, számolt be róla az MTI.

Ez azt jelenti, hogy az emberiség 11 százaléka nem jutott elegendő táplálékhoz az elmúlt években.

A jelentés kitér arra is, hogy egyes régiókban hogyan alakult az éhezés. Afrika egyes területein például 20 százalékos növekedés figyelhető meg, és a karibi térségben is évről évre nő az alultápláltak száma. 

Az éhezéshez hozzájárul, hogy a leginkább érintett országokban nő a pénzügyi egyenlőtlenség, vagyis a legszegényebb réteg még inkább kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Ezért is lesz nehéz elérni azt a korábban kitűzött célt, hogy 2030-ra megszűnjön a Földön az éhezés.

A jelentés elkészítésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági szervezete (FAO), az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapja), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD) és a Világélelmezési Program (WFP) vett részt.

Borítókép: A 2018. november 10-i képen Jesus tizenhat éves venezuelai utcagyerek szemeteszsákban talált ételmaradékot eszik Caracasban. Jesus tizenkét éves korában hagyta ott éhező vidéki családját. A venezuelai fõváros utcáin élő hajléktalan tizenévesek többsége kéregetésből tartja fenn magát, a város élővizeiben mosdik, háztartási hulladék közt keres ennivalót és sokuk kábítószert használ. A közoktatásból kieső, kallódó kiskorúak az egyik legkiszolgáltatottabb csoport a súlyos gazdasági és társadalmi válsággal küzdő, olajban gazdag dél-amerikai országban. A zűrös családi hátterű fiatalok egy része vidékről menekül a fővárosba.
MTI/EPA/Miguel Gutiérrez

Rovatok