Index Vakbarát Hírportál

A Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen szerdán lemond miniszteri tisztségéről

2019. július 15., hétfő 17:44 | aznap frissítve

Ursula von der Leyen, a z Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa hétfőn bejelentette, hogy július 17-én lemond német védelmi miniszteri posztjáról, írja az MTI. V on der Leyen elnök tisztségéről kedden szavaz az Európai Parlament. A politikus a Twitteren ezt írta:

Kedden bizalmat fogok kérni az Európai Parlamenttől. Függetlenül az eredménytől, le fogok mondani védelmi miniszteri tisztségemről, hogy minden erőmmel Európát szolgálhassam.

Von der Leyen 2013. december óta látta el a német védelmi miniszteri tisztséget. Az Európai Tanács július elején tartott, háromnapos csúcsértekezletén döntött arról, hogy Ursula von der Leyent javasolja az Európai Bizottság elnöki posztjára. 

Kedden reggel 9  órakor az Európai Parlament plenáris ülésén Ursula von der Leyen bemutatja bizottsági elnöki elképzelését és terveit. Ezt 12.30-ig tartó vita követi majd. A személyéről este 6-kor szavaz a parlament.

Ehhez a hivatalban levő képviselők szavazatainak abszolút többségére (50%+1) lesz szüksége.  Jelenleg a Parlamentet 747 ep-képviselő alkotja a tagállami parlamentek által megküldött hivatalos jelentések szerint, így a megválasztáshoz szükséges küszöbszám 374 szavazat lesz várhatóan. 

A politikust ebben a cikkben mutattuk be.

Rovatok