Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették az Egyesült Államokban Peru korábbi elnökét

2019. július 16., kedd 21:57

Kiadatási őrizetbe vették a hazájában korrupcióval vádolt Alejandro Toledo volt perui államfőt az Egyesült Államokban kedden, közölte a latin-amerikai ország ügyészsége Twitter-oldalán. A vádhatóság szerint mindez Peru kiadatási kérelmére történt.

Az MTI beszámolója szerint 2001 és 2006 között hivatalban volt Alejandro Toledo ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki. Azzal vádolják, hogy több millió dollár kenőpénzt fogadott el az Odebrecht brazil építőipari óriástól. A volt elnöknek állítólag 20 millió dollárt ígértek arra az esetre, ha a cég elnyer egy autópálya-építési pályázatot.

Toledót szökevénynek tekintik Peruban, mert nem tett eleget a helyi bíróságok döntésének, hogy az ellene folyó vizsgálat idejére őrizetbe kell maradnia. A volt elnök tagadta, hogy törvénybe ütköző cselekedetet követett volna el.

Az Odebrecht korrupciós ügyletsorozata kiterjedt Latin-Amerika szinte egészére. A vállalat 2016-ban elismerte, hogy összesen 788 millió dollár (222 milliárd forint) kenőpénzt fizetett ki 12 országban, köztük tíz latin-amerikai országban építési beruházások elnyerése érdekében.

Rovatok