Index Vakbarát Hírportál

Salvini elővette kedvenc témáját, ismét listázná az olaszországi cigányságot

2019. július 17., szerda 11:03

Több külföldi lap is beszámolt az értesülésről, miszerint Olaszország belügyminisztere kedden a minisztérium helyi szervének elküldött egy levelet, melyben arra kéri a tisztviselőket, két héten belül készítsenek jelentést a környékükön lévő illegális telepekről, melyeken különböző cigány népcsoportok élnek.

A telepekről készült térkép Salvini kampányának csak első lépése, a végső cél ezek kiürítése,

– írja a Die Welt, a Telegraph és a Financial Times is.

Nem most állt azonban elő Orbán Viktor szívbéli jó barátja e tervével, tavaly nyáron Salvini a Telelombardia nevű televíziónak beszélt arról, hogy az Olaszországban élő romákat össze szeretné számoltatni, amely intézkedést lehetne regisztrációnak, vagy akár pillanatfelvételnek is nevezni. A politikus azt hangoztatta, hogy képet szeretne alkotni a helyzetről. Csakhogy aztán Salvini úgy fogalmazott:

az Olaszországban illegálisan élő külföldieket - a származási országaikkal kötött megállapodásoknak köszönhetően - ki fogjuk toloncolni. Sajnos az olaszországi romákat itt kell tartanunk".

Az Európa Tanács adatai szerint Olaszországban a többi tagállamnál jóval kevesebb roma él, számukat 120-180 ezer közé teszik. A 180 ezer olaszországi roma (ez a lakosság 0,25 százaléka) helyzete a nagyvárosokban már régóta politikai viták tárgya. Jobboldali politikusok egyebek mellett azt hangoztatják, hogy egyetlen európai országban sem tűrik el a hevenyészett cigánytáborokat és roma kisgyerekek maffiába szervezett kéregetését csak az olasz nagyvárosokban.

Noha az olasz cigányság nagyobb része sikeresen integrálódott, az ellenük elkövetett gyűlöletbűncselekmények száma és az előítéletesség egyre nő, főként a kevésbé szerencsések felé, akik ma is illegális telepeken, foglalt házakban élnek. 2017-ben ezeknek a csoportoknak mintegy 26 ezer tagja élt táborokban és menedékhelyeken Olaszországban.

Matteo Salvini közismerten – hiszen kampánya során ezt többször hangoztatta – azt tervezi, hogy a nem olasz cigányokat visszaküldi abba az országba, ahonnan szerinte eredetileg származnak. Csakhogy 

Salvini nyílt szándékát, hogy összeszámolja a romákat, majd tömegesen kiutasítsa azokat, akik nem „oda” tartoznak, saját koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom is alkotmánysértőnek titulálta.

Mindez tehát sokkal inkább egy, az olasz radikális szavazók kedvéért bedobott téma lehet, hiszen a napokban az amerikai Buzzfeed hangfelvétellel is megtámogatta az olasz sajtóban az év eleje óta pedzegetett titkos találkozót, ami Matteo Salvini olasz belügyminiszter egyik bizalmasa és orosz üzletemberek között zajlott le tavaly október 18-án.

A találkozón a leirat szerint arról volt szó, hogy az akkor már Olaszország belügyminisztereként és egyben miniszterelnök-helyetteseként tevékenykedő szélsőjobboldali politikus pártját, a Ligát Oroszország egy olajkereskedelmi szerződésen keresztül fogja támogatni az „Európa megváltoztatásá“-t célzó 2019-es európai parlamenti választások előtt.

Július 10-én hivatalos ügyészi vizsgálat is indult arról, hogy a jelenleg legnagyobb olasz párt illegális finanszírozásban részesült-e Moszkvától.

Noha a súlyos gyanúkat eddig csak szóba cáfolták az érintettek, de nem oszlatták el, a napokban Francesco Greco milánói főügyész "abszolút feleslegesnek" nevezte  Salvini meghallgatását az ügyben.

Rovatok