Index Vakbarát Hírportál

Trump ott lesz Varsóban a világháborús megemlékezésen, Putyint nem hívták, mert agresszor

2019. július 18., csütörtök 13:58 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök is részt vesz a második világháború kitörésének 80. évfordulóján rendezendő lengyelországi ünnepségeken, mondta a Wirtualna Polska lengyel hírportálnak Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes. Az MTI szerint már a múlt héten kiderült, hogy Trump a lengyel államfő, Andrzej Duda meghívására kétnapos lengyelországi látogatásra készül augusztus végén, szeptember elején. 

A szeptember 1-jén esedékes varsói nemzetközi megemlékezésre a többi NATO-tagállam vezetőjét, továbbá az európai uniós tagállamok és a keleti partnerségi program országainak (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország, Ukrajna) államfőit is meghívták. A többi meghívott államfő érkezését illetően Sasin elmondta: ezeket még nem erősítették meg. Az Angela Merkel német kancellár részvételére vonatkozó kérdésre úgy reagált: "ez ügyben derűlátóak vagyunk". 

Vladimir Putyin orosz elnök nincs a meghívottak között.

Ezt Sasin azzal magyarázta, hogy "a szomszédos országokat fegyveresen megtámadó állam vezetőjéről" van szó, ezért "nem lenne helyénvaló Lengyelország megtámadásának évfordulójáról olyan politikus részvételével megemlékezni, aki ma ilyen módszereket alkalmaz".

Rovatok