Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán titkosszolgálat nyomoz a magyar kulturális szövetség ellen

2019. július 18., csütörtök 13:31

Az ukrán külügyminisztérium a főügyészséghez és az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SZBU) fordult azzal a kéréssel, hogy indítson eljárást a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által kiadott, Kárpátalja című hetilap legfrissebb számában megjelent térkép miatt, amelyen Kárpátalja megye egy részét „úgy ábrázolják, mintha Magyarországhoz tartozna" – írja az MTI az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva.

Jevhen Bozsok külügyminiszter-helyettes csütörtökön a Twitteren azt írta, hogy „Ez szeparatizmus! Az ukrán főügyészségnek és az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak eljárást kell indítania ellene. Az erre vonatkozó leveleket megírtam".

Erre reagálva az Ukrán Biztonsági Szolgálat meg is indította az eljárást a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ellen. Az SZBU szerint a magyar kulturális szövetség megsértette az ukrán büntetőtörvénykönyv 110-es cikkelyének 2. pontját, ami Ukrajna területi egységének és sérthetetlenségének megszegőit szankcionálja. A hatóság szerint a KMKSZ ezzel feltételesen elkülönítette a jelzett térségeket Kárpátalja többi részétől.

Az SZBU sajtószolgálatának közleménye szerint tekintettel arra, hogy Kárpátalja térképének a magyar zászló alapján történő ábrázolása "kimerítheti az Ukrajna területi integritása és sérthetetlensége elleni bűncselekmény tényállását", és "szeparatista hangulatot kelthet a magyar nemzetiségi kisebbség körében", az említett ábrázolást tartalmazó kiadvány terjesztése az ukrán alkotmány szerint Ukrajna területi vagy államhatárának a megváltoztatására irányuló nyílt felhívásnak minősül.

A hetilap a kárpátaljai magyarságot a vasárnap sorra kerülő előrehozott parlamenti választásokon való részvételre buzdító címlappal jelent meg csütörtökön, egy Kárpátalja megyét ábrázoló térképpel, amelyen három választási kerületet, amelyekben magyar jelöltek indulnak, pirosra, fehérre és zöldre színeztek. A térképen a következő felirat olvasható:

"Talpra, magyar! Július 21-én menjünk el szavazni!".

Rovatok