Index Vakbarát Hírportál

Videón látható, ahogy az iráni Forradalmi Gárda kommandósai elfoglalják a brit hajót

2019. július 20., szombat 20:04 | aznap frissítve

Az iráni Fars hírügynökség közzétett egy videót, amin az látható, ahogy pénteken az iráni Forradalmi Gárda kommandósai elfoglalják a Hormuzi-szorosban brit zászló alatt közlekedő Stena Impero nevű olajszállító tankert. A tankert kis naszádok közelítették meg, majd kommandósok helikopterrel szálltak a hajó fölé, és leereszkedtek a fedélzetre.

Szaúd-Arábiába tartó, nemzetközi vizeken közlekedő brit hajón 23 fős legénység tartózkodott.  Jeremy Hunt brit külügyminiszter a BBC-nek azt mondta: a hajó illegális lefoglalása nagyon komoly kérdéseket vet fel a brit és a nemzetközi hajóforgalom biztonságával kapcsolatban.  

A tankert a Forradalmi Gárda közleménye szerint azért foglalták le, mert "nem tartotta a tiszteletben a nemzetközi tengeri hajózás szabályait". A tartályhajó állítólag nekiütközött egy iráni halászhajónak, ami vészjelzést adott le, de a Stena Impero erről nem vett tudomást. A Stena Impero tulajdonosa, a Stena Bulk és a hajótér kereskedelmi hasznosításáért felelős cég ezután azt közölte: nem tudnak ilyen balesetről. 

konfliktus előzménye , hogy július elején Gibraltárban a brit hatóságok lefoglalták a Grace 1 nevű iráni tartályhajót.  A brit hatóságok azzal indokolták a lépést, hogy gyanújuk szerint a hajó Szíriába akart szállítani kétmillió hordó kőolajat, megsértve ezzel az Európai Unió által az Egyesült Államok kérésére a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.  Teherán  kalózkodásnak minősítette az incidenst, mivel szerintük a hajó nemzetközi vizeken haladt, amikor lefoglalták.  

A feszültség USA és Irán között régebbre nyúlik vissza. Donald Trump 2018 májusában felmondta az Iránnal aláírt atomalkut, hogy új feltételekkel kényszerítsen ki megállapodást, amivel megakadályoznák Iránt az atomfegyver kifejlesztésében. A Perzsa-öböl bejáratánál, a Hormuzi-szorosban ezután több olajtankert ért támadás. Idén június 20-án az iráni Forradalmi Gárda lelőtt egy amerikai drónt. Az USA júliusban lőtt le egy iráni drónt. A helyzetről a legutóbbi elemzésünket ebben a cikkben olvashatja

Rovatok