Index Vakbarát Hírportál

A szaúdi koalíció újabb légicsapásokat mért a jemeni fővárosban a húszikra

2019. július 20., szombat 14:17

Újabb légicsapásokat mért a lázadók kezén lévő jemeni főváros, Szanaa több katonai célpontjára a jemeni polgárháborúba a húszi lázadókkal szemben beavatkozó szaúdi vezetésű arab koalíció, írja az MTI.

Helyi lakosok elmondták, hogy az arab koalíció harci gépei a lázadók katonai bázisait bombázták a jemeni főváros különböző részeiben, és a találatot kapott létesítményekből lángok csaptak fel. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Turki al-Máliki ezredes, a koalíció szóvivője azt mondta, hogy gépeik a lázadók öt légvédelmi létesítményére és egy ballisztikusrakéta-raktárára mértek csapást, hogy ezzel megakadályozzák, hogy a húszik civilek biztonságát és a térség légi forgalmát veszélyeztethessék.

A húszi lázadók legutóbb múlt kedden hajtottak végre dróntámadást szaúd-arábiai repülőterek ellen, de a szaúdi állami média tájékoztatása szerint a légvédelem megsemmisítette a pilóta nélküli repülőszerkezeteket. A felkelőkhöz köthető al-Maszíra televízió ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a húszik szaúdi drónhangárokra csaptak le a dzsizáni repülőtéren, és támadást hajtottak végre a Háled királyi légibázis ellen Hamísz-Musait városában.

Az arab koalíció olyan körülmények között indította meg a Szanaa elleni hadműveletét, amikor Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja éppen azon dolgozik, hogy feloldja a jemeni polgárháború lezárására irányuló béketárgyalásokban beállt patthelyzetet.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

A jemeni lakosság kétharmada humanitárius védelemre vagy segítségre szorul, 17 millió embernek nem biztosított az élelmezése, 14,5 millióan várják, hogy tiszta ivóvízhez jussanak, 3 millió jemeninek pedig el kellett hagynia otthonát.

Szaúd-Arábia attól tart, hogy a síita felkelők térnyerésének következtében regionális riválisa, Irán megvetheti a lábát az Arab-félsziget déli részén fekvő Jemenben. Ennek megakadályozása érdekében pedig minden eszközt bevetnek, a szaúdi légicsapásokban többször azonban kórházakat, iskolákat és piacokat is támadás ért.

Folyamatosak az európai és amerikai fegyverszállítmányok Szaúd-Arábiába, azonban civil szervezetek tiltakoznak, mert szerintük jemeni civilek ellen is bevetik ezeket. Legutóbb dokkmunkások akasztották meg a szállítmányokat több európai városban is.

Rovatok