Index Vakbarát Hírportál

Megint meghosszabbították a rendkívüli állapotot Egyiptomban

2019. július 21., vasárnap 21:46 | aznap frissítve

Továbbra sem ér véget az Egyiptomban két éve bevezetett rendkívüli állapot, Abdel-Fattáh esz-Szísziz egyiptomi elnök ugyanis vasárnap három hónappal ismét meghosszabbította a terrorizmus veszélyére hivatkozva bevezetett rendelkezést – írja az MTI.

A rendkívüli állapotot utoljára áprilisban hosszabbították meg, szintén három hónapra, a hatálya pedig július 25-én járt volna le, az elnök rendelete szerint azonban a hadseregnek és a rendőrségnek a továbbiakban is

Az észak-afrikai arab országban 2017 áprilisa óta van érvényben a rendelkezés, amit a virágvasárnapon elkövetett két templomi merénylet miatt hoztak. A támadásokban 46-an haltak meg. Mindkét terrorcselekmény elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet jelentkezett. 

Azóta az államfő többször kiterjesztette a rendelet hatályát, részben minden bizonnyal azért, mert Egyiptomban két helyszínen is iszlamista felkelés folyik: a Sínai-félszigeten és a Líbiával határos vidéken is dúlnak a harcok, amik több száz halálos áldozatot követeltek az elmúlt években.

Rovatok