Index Vakbarát Hírportál

Pentagon: egy venezuelai vadászgép "agresszíven követett" egy amerikai katonai repülőgépet

2019. július 22., hétfő 05:23

Egy venezuelai Szu-30-as vadászgép "agresszíven követett" egy amerikai felderítő repülőgépet a Karib-tenger felett - írta a Pentagon közleményére hivatkozva az MTI. A venezuelai kormány reagálása szerint a főváros, Caracas térségében haladó amerikai gépet csak kikísérték az ország légteréből.

Az amerikai fegyveres erők déli parancsnoksága által kiadottTwitter-közlemény szerint a haditengerészet EP-3 Aries II típusú gépét "veszélyesen megközelítették" a pénteken történt incidensben, "veszélybe sodorva ezzel a legénységet és a repülőgépet" is. Amerikai részről azt állították, hogy a repülőgép egy "nemzetközileg elismert és jóváhagyott feladatot hajtott végre nemzetközi légtérben. Az incidensről fotókat és egy videót is közzétettek, részleteket azonban nem közöltek sem a gép feladatáról, sem arról, hogy hol történt az incidens.

2 of 2: This action demonstrates #Russia’s irresponsible military support to Maduro's illegitimate regime & underscores Maduro’s recklessness & irresponsible behavior, which undermines int’l rule of law & efforts to counter illicit trafficking. Pics & vids https://t.co/848FdmAeaE pic.twitter.com/1W9syCd1xs

— U.S. Southern Command (@Southcom) 2019. július 21.

A történtekért ugyanakkor Oroszországot tették felelőssé, azzal vádolva Moszkvát, hogy "felelőtlen katonai támogatást" nyújt Nicolás Maduro venezuelai elnöknek. Moszkva többször cáfolta, hogy olyan támogatásban részesítenéa venezuelai kormányt, amilyennel az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban őt vádolta.

Az Egyesült Államok szorgalmazza a venezuelai elnök eltávolítását a hatalomból, és támogatja az ellenzéket, amely nemrég sikertelenül próbálta szembefordítani az ország hadseregét az elnökkel. A vasárnap kiadott amerikai nyilatkozat szerint a legutóbbi incidens "jól mutatja Maduro meggondolatlanságát és felelőtlen viselkedését".

A dél-amerikai ország fegyveres ereje ugyanankor a kormány által vasárnap közzétett nyilatkozatában arról számolt be, hogy elhárították "egy amerikai felderítő és hírszerző repülőgép behatolását" a főváros Caracast kiszolgáló Simón Bolívar repülőtér légterébe.

Az amerikai gép, amelyet pénteken reggel észleltek Venezuela légterében, nem jelentkezett be a helyi légi irányításnál, veszélyeztetve ezzel a térségben tartózkodó más repülőgépeket. Két vadászgép ezért a levegőben elfogta és kikísérte a venezuelai légtérből - áll a közleményben.

Rovatok