Index Vakbarát Hírportál

Trump: Nem akarok megölni tízmillió embert

2019. július 22., hétfő 22:33

Ha nem rendőrökként, hanem katonákként lennének jelen az amerikai erők Afganisztánban, akkor nem tartana a konfliktus 18 éve – mondta a CNN szerint Donald Trump kedden a pakisztáni kormányfőt fogadva.

„Egyszerűen nem akarok megölni 10 millió embert” – magyarázta az amerikai elnök, miért nem zárja rövidre az afganisztáni helyzetet. Pedig, ha akarná, akkor egy hét alatt is megnyerhetné a háborút, tudatta Trump Imran Khannal.

Az Egyesült Államok elnöke segítséget kínált Indiának és Pakisztánnak az évek óta rendezetlen kasmíri konfliktusban, amit borzasztó szituációnak nevezett. A területtel kapcsolatos egyeztetést Imran Khan pakisztáni miniszterelnöknek ajánlotta fel.

Több millió ember imába foglalná a nevét, ha sikerrel járna

– mondta Khan az Egyesült Államok elnökének a Fehér Házban tett látogatásán. Az indiai fél azonban még nem jelezte, hogy szüksége lenne Trump tárgyalói képességeire, azt viszont igen, hogy kimondottan bilaterális megbeszéléseket szeretnének Pakisztánnal.

A két ország már három háborút megvívott egymással Kasmírért 1947 óta, amióta függetlenné váltak a Brit Birodalomtól. Mindkét országnak vannak nukleáris fegyverei, és időnként előfordulnak köztük kisebb csetepaték.

Trump egyébként a Japán és Dél-Korea közötti konfliktus elsimításában is részt venne.

(Bloomberg)

Rovatok