Index Vakbarát Hírportál

Megvétózta a bolgár elnök az amerikai F-16-osokat, Gripeneket akar

2019. július 23., kedd 18:45 | aznap frissítve

Megvétózta kedden Rumen Radev bolgár elnök a nyolc F-16-os harci repülőgép megvásárlásáról szóló szerződést – írta az MTI.

A vadászpilótából lett politikus azzal indokolta döntését, hogy a repülőkről való megállapodásnál a kormány nem törekedett arra, hogy ahhoz a bolgár társadalom támogatását is elnyerje. Emellett megkérdőjelezte azt is, hogy a kiadások fedezik-e a gépek üzemeltetéséhez szükséges felszereléseket, fegyverrendszereket és kiképzést.

Az új gépeknek az egykori Szovjetuniótól vásárolt, elavult MiG-29-es harci repülőgépeket kell felváltaniuk. A légierőnek jelenleg 15 ilyen gépe van, ám közülük már csupán hét működőképes. Az F-16-osokat 2024-ig kellett volna leszállítania a Lockheed Martin cégnek. 

A harci repülőgépek beszerzése több mint egy évtizede vitás kérdésnek számít a bolgár politikai életben – főleg az áruk miatt. A nyolc harci repülőgép összesen 1,256 milliárd dollárba (mintegy 360 milliárd forint) kerülne, amelyet szeptemberig kellene kifizetni. Ennek érdekében a szófiai parlamentnek felül kellett vizsgálnia a 2019-re tervezett költségvetést is, ugyanis ez Bulgária legnagyobb hadi kiadása lenne a rendszerváltás óta, az államháztartási hiány pedig 0,5 százalékról 2,1-re emelkedne.

A bolgár parlament múlt pénteken heves viták után jóváhagyta az amerikai harci repülőgépek beszerzését, ezt a döntést vétózta meg most Radev.

Bulgária oroszbarát elnöke azt is kifogásolta, hogy a kérdést gyorsított eljárásban döntötték el. A szófiai törvényhozás most egy újabb parlamenti vita után ismét szavazhat a beszerzésről, és felülbírálhatja az elnöki vétót.

Radev a nemzeti konzervatív kormánnyal szemben eredetileg a svéd Saab Gripen vadászgépek megvásárlását szorgalmazta – Magyarországnak is ilyen gépei vannak. A kormányzó jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt ezt később azzal az indokkal vetette el, hogy a Gripeneket utólag NATO-szabványokra kellene átalakítani.

Magyarországon hasonló gépbeszerzés a kilencvenes évek végén merült fel. Sokáig arról volt szó, hogy orosz MIG-29-eseket újítanak fel, aztán pedig arról, hogy 24 darab F-16-ost kapunk kölcsön. 2001. szeptember 10-én az első Orbán-kormány váratlan fordulattal úgy döntött: 14 Gripen vadászgépet bérel Magyarország. A döntést azzal indokolták, hogy a Gripen-ajánlat jóval kedvezőbb az országnak, mert a gyártó magyarországi beruházásokat és munkahelyteremtést is vállalt. 

Rovatok