Index Vakbarát Hírportál

Tömegsírt tártak fel Irak mellett a Szaddám Huszein által elrendelt kurd népirtás áldozataival

2019. július 23., kedd 17:15 | aznap frissítve

Irakban megkezdték egy tömegsír feltárását, amelyben nagy valószínűséggel a nyolcvanas években, Szaddám Huszein néhai diktátor rezsimje idején meggyilkolt kurdok földi maradványai vannak. Az áldozatokat 1988-ban gyilkolhatták meg. Az úgynevezett al-Anfal népirtás során

Szaddám Huszein 1987 és 1988 között mintegy 180 ezer iraki kurdot mészároltatott le, és háromezer falut romboltatott le.

A Bagdadtól délre most feltárt sírban többtucatnyi kurd áldozat lehet. Eddig hetven halott maradványait találták meg a sírhantban, részben gyerekekét és nőkét, közölte Szaid al-Juszef, az iraki igazságügyi orvostani intézet vezetője. 

A halottakat eddig a temetkezési hely felső rétegéből sikerült csak kihantolni. Egy alsóbb rétegben még többen lehetnek. A nőknek bekötötték a szemüket és úgy lőtték agyon őket, de a maradványok arra engednek következtetni, hogy a testükön máshol is voltak golyó ütötte lyukak.

A tömegsír a déli Muthanna tartományban található, ahol a hírhedt Nigrat Szalmán nevű büntetőtábor is volt. Ebben a létesítményben kurdok mellett Szaddám Huszein Baasz pártja politikai ellenzékének számos tagját tartották fogva. A büntetőtáborban kurdokat, köztük sok fiatalt is elhelyeztek.

Rovatok