Index Vakbarát Hírportál

Ártatlan tiniként indultak el otthonról, most veszélyes gyilkosokként keresik őket

2019. július 24., szerda 18:52

Az amerikai Chynna Deese és párja, az ausztrál Lucas Fowler világjárók voltak. A huszonhárom-huszonnégy éves fiatalok egy horvátországi hostelben találkoztak pár éve, ott ismerkedtek meg, majd együtt kezdtek el utazgatni. Most legutóbb Kanadába mentek két hétre.

A holttestüket egy kanadai országúton találták meg július 15-én reggel, a kék Chevrolet mikrobuszuktól pár méterre. Lelőtték őket. A rendőrség felhívására jelentkeztek ugyan szemtanúk, de annál többet nem nagyon tudtak mondani, mint hogy a gyilkosság előtt a feltehetően lerobbant autójuk mellett látták őket ácsorogni. Egyetlen, ennél konkrétabb nyom volt: egy arra járó útjavító munkás állítása szerint egy sötét bőrű, sötét hajú, fehér (amerikai kifejezéssel kaukázusi) szakállas emberrel vitatkoztak a holttestük megtalálása előtti éjjelen.

A nyomozásba az FBI is beszállt, külön pikánssá tette az ügyet, hogy a meggyilkolt fiú apja Ausztráliában rendőrnyomozó. Egyből a helyszínre utazott, de nem kapcsolódott be a nyomozásba. A megölt párról az utolsó felvétel egy benzinkúti videó egy július 13-i tankolásukról.

Újabb rejtély

Négy nappal a kettős gyilkosság után egy újabb haláleset rázta meg Kanadát: 300 mérföldre a világjárók holttestétől egy égő, lakóautóvá alakított kisteherautót láttak az országúton a hatóságok. A sofőrök, két tizenéves fiatal, Kam McLeod és Bryer Schmegelsky nem voltak sehol. Miközben a hatóságok éppen tűzoltót hívtak az autóhoz, bejelentés érkezett: egy mérföldre az égő roncstól egy 50-60 év körüli, ősz, erős testfelépítésű, szakállas férfi holttestére bukkant egy arra járó. Egyelőre nem azonosították a holttestét, és nem nyilatkozott a rendőrség arról sem, hogy megölték-e egyáltalán. "Ez nem lényeges jelenleg", közölték az erről szóló kérdésekre.

Volt tehát három halott és két eltűnt fiatal, és senkinek nem volt fogalma arról, hogy mi történhetett, egyáltalán összefüggenek-e az ügyek.

A rendőrség mindenkit figyelmeztetett, hogy legyen nagyon óvatos a környéken, az utazók kommunikáljanak gyakran az otthoniakkal, értesítsék az ismerősöket minden lépésükről.

Az eltűnt srácokról, McLeodról és Schmegelskyről kiderült, hogy addig a lakóhelyükön, Port Alberniben dolgoztak a Walmartban, aztán 12-én gondoltak egyet, és északra mentek munkát keresni, a 25 ezres Whitehorse-ba, Yukon fővárosába. Ott nem jött be a számításuk, és visszafordultak dél felé. Rendszeres kapcsolatuk volt az út alatt a családjukkal, de 13-a óta ők sem hallottak a fiúkról semmit.

Schmegelsky apja azt mondta a helyi tévének, hogy az utolsó, 13-i üzenetet a fiától az volt, hogy Albertába indulnak, és nem lesz internetük egy darabig. Azt is mondta, hogy a fiúk általános iskola óta a legjobb barátok, és "nagyon jó fiúk". Egyikük sem erőszakos, nem drogoznak, inkább számítógépes játékokkal játszanak. Háborússal, vadászossal, rejtőzködőssel. "Gyerünk, találják meg őket", sürgette a hatóságokat. A szemtanúk július 18-án látták a fiúkat utoljára.

Július 23-án végre úgy tűnt, előrébb jutottak a nyomozók. Megneveztek egy férfit, akinek köze lehet az egészhez. A 27 éves Derek Whisenand Texasból indulva szökött át Amerikából Kanadába, miután a déli államban egy idős férfi meggyilkolása miatt keresni kezdték. Whisenand hasonlít ahhoz az ismeretlen férfihez, akit a szemtanúk a világutazó párral láttak vitatkozni: szakállas, barna hajú, barna szemű, fehér, 1,80 magas. A kocsiját a kanadai határnál találták meg. A nyom azonban rövid életűnek bizonyult, egy nap múlva már ki is zárták, hogy a férfi gyilkolhatott Kanadában.

Méghozzá azért, mert a két eltűnt tizenéves fiú lett a fő gyanúsított.

A 19 éves McLeod és a 18 éves Schmegelsky után országos hajtóvadászat indult Kanadában. Annyit tudni róluk, hogy elhagyták Brit Kolumbia tartományt, a szemtanúk észak-Saskatchewanban látták őket nemrég egy Toyota terepjáróval, a rendőrség szerint pedig azóta már Manitobában lehetnek, olyannyira, hogy a legfrissebb hír szerint találtak azon a környéken egy kiégett autót, mégpedig épp egy Toyota terepjárót.

Mindez azt jelenti, hogy a fiatalok kelet felé keresztülutazták egész Kanadát, minimum 3000 kilométert megtéve az első kiégett autójuktól, de 3000 kilométerre vannak a lakóhelyüktől is. (Angolul tudók ezen az interaktív térképen nézhetik meg az útvonalakat, helyszíneket és dátumokat.)

Egy keddi sajtótájékoztatón a rendőrség azt nyilatkozta, hogy a nyomozás "dinamikus", gyorsan halad. Hozzátették: nincs arra utaló jel, hogy az ügyben további halottak lennének. 

A két tizenévesnek a sajtóhírek szerint soha nem volt összeütközése a törvénnyel, még gyorshajtásuk sem volt. A hatóságok mostani figyelmeztetése szerint a két fiatal veszélyes, fegyverük van, senkinek nem ajánlják, hogy megközelítsék őket, ha valahol látják őket. 

Főbb források: a kanadai rendőrség honlapjaOxygen.com, Vancouver Sun.

Rovatok