Index Vakbarát Hírportál

2003 óta először végezhetnek ki szövetségi elítélteket az Egyesült Államokban

2019. július 25., csütörtök 18:20

Ismét végrehajtják a szövetségi bíróságokon hozott halálbüntetéseket, jelentette be William Barr amerikai igazságügyi miniszter csütörtökön. Az MTI által ismertetett közleményében a tárcavezető bejelentette:

utasítást adott öt, halálra ítélt bűnöző kivégzési dátumának kijelölésére.

Amennyiben az elítélteket valóban kivégzik, 2003 óta először hajtanak majd végre szövetségi bíróságokon hozott halálos ítéleteket.

A kivégzésre várók között van egy fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport tagja, aki háromtagú családot gyilkolt meg, egy nagyanyját halálra késelő férfi és egy 16 éves lányt megerőszakoló, majd meggyilkoló férfi.

A kongresszus egyértelműen felhatalmazást adott a halálbüntetésre, amelyet a kongresszus mindkét házában megszavaztak a nép által választott törvényhozók, és aláírt az elnök

– olvasható William Barr közleményében, amelyben a miniszter leszögezte, hogy ezt a büntetést a leggonoszabb bűnözőkre szabják ki. Mint fogalmazott: döntésével a minisztérium

tiszteletben tartja a jogállamot és az áldozatokat, valamint családtagjaikat.

Az elmúlt években - miután az igazságügyi minisztérium a szövetségi gyógyszerfelügyelet (FDA) kérésére vizsgálni kezdte a kivégzéseknél alkalmazott szereket - több tagállamban is felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását. A tárca illetékes hivatala azonban úgy döntött, hogy az FDA-nek nincs hatásköre az alkalmazott szereket illetően.

Rovatok