Index Vakbarát Hírportál

Trump: A vizsgálat nevetséges kacsa volt

2019. július 25., csütörtök 05:38

Világos, hogy a vizsgálat nevetséges kacsa volt

– reagált Donald Trump amerikai elnök Robert Mueller volt különleges ügyész szerdai képviselőházi meghallgatására, teljes kudarcként értékelve az oroszokkal való összejátszás gyanújával ellene lefolytatott vizsgálatot, írja az MTI.

Donald Trump ezzel kapcsolatban egy nyugat-virginiai kampányrendezvényre indulva nyilatkozott újságíróknak. Utalva a demokraták vádjára, hogy ő vagy 2016-os kampánystábjának munkatársai összejátszottak oroszokkal a választási győzelem érdekében, Trump azt hangoztatta: a demokratáknak "eddig sem volt semmijük, ezután még a semminél is kevesebbjük van".

Trump szerint Mueller "rémes munkát" végzett, és sokadszorra megismételte, hogy hosszú időn keresztül "boszorkányüldözés" folyt ellene, ami most már "mindenki számára világos". Azt mondta, a republikánusoknak jó napjuk volt, a demokratáknak viszont lesújtó a meghallgatás napja. Az elnök szerint ez a meghallgatás nagyon is kárukra lesz a 2020-as elnökválasztáson, mert a demokraták romokban hevernek.

Trump nem hiszi, hogy vádat emelhetnek ellene az elnöki mandátuma lejárta után, mert szerinte semmi rosszat nem tett. 

A Demokrata Párt vezető képviselőházi politikusai szerdán este sajtóértekezletet tartottak. Nancy Pelosi házelnök elkerülte az egyenes választ arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, hogy vajon a képviselőház megindítja-e az elnök alkotmányos felmentésére irányuló eljárást. "Még mindig van néhány jelentős ügyünk a bíróságokon. És a bíróságokon fogunk megküzdeni az elnökkel" – mondta.

Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata párti elnöke ugyanakkor azt mondta, a bizottság bírósághoz fordul, hogy hozzáférhessen a Mueller-jelentés egészéhez, és büntetés terhe mellett beidézi Donald McGahnt, a Fehér Ház volt jogi tanácsadóját is. Ennek konkrét okát nem fejtette ki, de "nagyon fontosnak" nevezte McGahn meghallgatását. Nadler egyébként már korábban is beidézte McGahnt, aki azonban a Fehér Ház tanácsára nem jelent meg a képviselőházi bizottság előtt.

Adam Schiff, kaliforniai demokrata képviselő a hírszerzési bizottság vezetője azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak erősítenie kell saját védelmét a 2020-as választások idejére, mert az oroszok szerinte is beavatkoznak majd a következő elnökválasztás folyamatába. 

Rovatok